Виставку ялинкових прикрас останнього сторіччя відкрили в Ніжині

Виставку ялинкових прикрас останнього сторіччя відкрили в Ніжині

Фото
Укрінформ
У Ніжинському краєзнавчому музеї ім. Івана Спаського відкрито виставку ялинкових прикрас останнього століття, зібраних за 5 років у ході оголошеної музеєм акції.

Про це повідомляє ніжинський сайт місцевих новин "Нежатин".

"У виставковому залі Ніжинського краєзнавчого музею ім. І.Спаського діє виставка ялинкових прикрас. На ній представлено понад 300 експонатів (початку ХХ ст. та до сучасності) з найрізноманітніших матеріалів (скла, картону, дерева, вати, пластмаси)", - йдеться у повідомленні.

На штучних ялинках, де розвішані іграшки, можна побачити традиційних новорічних персонажів, героїв улюблених казок та мультфільмів, скляні та ватні шишки, жолуді, лимони, груші та інші дари лісу й лану, різноманітних тварин.

"Ця виставка ніколи б не відбулася, якби не допомога наших відвідувачів, які передавали до музею ялинкові іграшки свого дитинства", - кажуть працівники виставкової зали. За їх словами, відповідна акція розпочалася п’ять років тому, і досі колекція поповнюється.

На виставці відвідувачі знайомляться з еволюцією ялинкової іграшки. Перший експонат - ялинка, на гілках якої - вироби з тисненого картону, вати, паперу, гірлянди та зірки з металевого дроту. Так прикрашали новорічні деревця після зняття заборони на ялинку в 30-х роках ХХ століття.

Незвичними та цікавими є іграшки, що виготовлялися у важкі повоєнні часи. Їх робили теж із вати, картону та фольги. На ялинки вішали скляні намиста, гірлянди з прапорців, іграшки з електричних лампочок.

Пізніше, в 50-60-х роках, популярними ялинковими іграшками були кукурудза, годинник iз фільму "Карнавальна ніч", супутники та фігурки космонавтів у скафандрах. Їх теж можна побачити на виставці. Останньою в експозиції є ялинка з сучасними іграшками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-