КСУ визнав неконституційним призупинення виплати пенсій колишнім військовим

КСУ визнав неконституційним призупинення виплати пенсій колишнім військовим

Укрінформ
Конституційний суд визнав неконституційним скасування на період 2016 року виплат пенсій  колишнім військовослужбовцям, які працюють на державній службі.

Відповідне рішення  у п`ятницю оприлюднив голова суду Юрій Баулін, повідомляє Укрінформ.

У резолютивній частині рішення КСУ йдеться, що положення другого речення ч.7 ст.43, ч.1 ст.54 Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" суперечать Конституції.

Також  суд визнав неконституційною ч.1 ст.54 закону, згідно з якою в період з 1 січня по 31 грудня 2016 року, особам (крім інвалідів I і II груп, інвалідів війни III групи, ветеранів військової служби та учасників бойових дій), які працюють на посадах на державній службі, в прокуратурі і судовій системі, не виплачуються пенсії і щомісячне довічне грошове утримання.

Зазначені норми втрачають чинність з моменту оголошення рішення КСУ.

Як повідомлялося, автор подання - Верховний суд  вказав, що оспорювані положення  закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", які  тимчасово обмежують максимальний розмір пенсій військовослужбовців на рівні 10740 гривень та призупиняють її виплати окремим категоріям працюючих осіб,  звузили зміст та обсяг існуючих прав і свобод військовослужбовців на соціальний захист, зокрема права на отримання пенсії.

Зокрема, автор подання стверджував, що положення закону суперечать частині першій статті 8, частині п'ятій статті 17, частинам другій, третій статті 22, частині першій статті 46, частині першій статті 58, статті 64 Конституції.

Суддею-доповідачем  у справі виступав Михайло Запорожець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-