МВС викрило мережу вербування українців у російські наркоділери

МВС викрило мережу вербування українців у російські наркоділери

Оновлено
Укрінформ
Співробітники Департаменту Міністерства внутрішніх справ України із запобігання злочинів щодо торгівлі людьми в результаті проведеної спецоперації затримали троє громадян України і одного громадянина Молдови, які організували масштабний канал вербування українських громадян для використання їх як наркокур'єрів у Російській Федерації.

Про це розповіли у п'ятницю на прес-конференції т.в.о. голови Нацполіції України Вадим Троян, начальник Департаменту протидії торгівлі людьми Національної поліції України Артем Крищенко та член колегії МВС Антон Геращенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Геращенка, в результаті злочинної діяльності цього угруповання, яке співпрацювало, за попередніми даними, з корумпованими співробітниками російської поліції, у звинуваченнях за розповсюдження наркотиків у Росії було арештовано понад 400 громадян України.  

Троян, у свою чергу поінформував, що організаторами злочинного угруповання були українці, які мали вербувальників, а ті наймали ІТ-сервісні служби, адвокатські служби, так звані служби вирішення питань з правоохоронними органами. Крім цього, у них були спеціальні coll-центри і маркетинговий відділ, що займався розповсюдженням реклами. 

"Люди зверталися у пошуках роботи до них, після цього вербувальник передавав анкети цих людей до організаторів, а ті перенаправляли їх до Росії, де ті змушені були займатися розповсюдженням наркотиків", - зазначив т.в.о. голови Нацполіції.

За його словами, злочинці вербували молодих людей віком від 20 до 30 років через оголошення в метро та пропонували роботу кур'єрів.

Геращенко повідомив, що викрите злочинне угруповання, яке має своє коріння в Росії, почало діяти приблизно рік тому і його основною метою було  використовувати людей як наркокур'єрів, а згодом "здавати їх правоохоронним органам Росії для статистики". "За попередніми даними, отриманими з МЗС, правозахисних організацій та Нацполіції, понад 400 громадян України, які були доправлені до Росії за такою схемою, на сьогодні арештовані. Деякі уже отримали 7-8 років позбавлення волі", - зазначив Геращенко. 

Організаторів цього угруповання вдалося затримати два дні тому у Дніпропетровську, їм загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі. 

Геращенко повідомив, що одним із поплічників угруповання був співробітник Управління служби державної охорони. "Він забезпечував перевірку через базу даних молодих людей, яких наймали на роботу. Зараз вирішується питаня про ступінь його причетності", - сказав він. 

На даний час, за словами Геращенка, головна проблема, як вирішити подальшу долю затриманих і заарештованих у Росії українців.

"З точки зору законодавства, вони, звичайно, винні. Вони сидять в СІЗО і в'язницях. Але ці люди піддаються нелюдському тиску з огляду на ті відносини, які зараз існують між Росією і Україною", – зазначив він. Тому Україна має намір домагатися їх екстрадиції, щоб вони мали змогу відбувати покарання на батьківщині.

Керівник адвокаційного центру Української Гельсінської спілки зі прав людини Борис Захаров, який також брав участь у прес-конференції, у свою чергу повідомив, що його центр володіє більш разючою статистикою щодо кількості українців, які затримані чи заарештовані у Росії за розповсюдження наркотиків. 

"Ми з"ясували, що за розповсюдження наркотиків в ув"язненні у Росії перебуває 1850 українців, у російських СІЗО в кожному місці перебуває щонайменше ще 10 українських громадян за цією статтею. Таким чином, ми можемо зробити висновок про величезний розмах цієї схеми. Незалежні ж експерти наводять дані, що  загалом в ув"язненні за цією схемою перебуває близько 3 тисяч українців", - розповів Захаров. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-