Музей потрібен, щоб герої Революції Гідності не зникли з пам'яті - В'ятрович

Музей потрібен, щоб герої Революції Гідності не зникли з пам'яті - В'ятрович

Укрінформ
Україна потребує інфраструктури пам'яті для того, щоб не відбулося реваншу старої влади, як це сталося після Помаранчевої революції. І Музей Майдану має постати як конкретна споруда.

На цьому наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на відкритті виставки "Відважні: наші герої" в Українському домі. 

"Пам'ять потребує підтримки, певної інфраструктури. Ситуація, що Музей Майдану, чи Музей Революції Гідності, досі є віртуальним, що він досі шукає свого приміщення, є дуже небезпечною. Тому що без того, щоб Музей Майдану мав якісь стіни, де би можна розмістити 2 тисячі експонатів, які зібрали, де би могли працювати його співробітники, ця пам'ять буде розсіюватися. Як вицвітають фотографії героїв Небесної сотні на вулиці Інститутській. Вони зникають не просто з фотографій, вони зникають із нашої свідомості. Комусь цього треба, хтось хоче, щоб це сталося. Ми не повинні цього допустити. Треба допомогти, щоб цей музей постав - не як віртуальна структура, не на папері для того, щоб поставити галочку, а як конкретна споруда", - закликав В'ятрович. 

Він нагадав про повний реванш так званих синьо-білих у 2010 році, вже після Помаранчевої революції.

"Це сталося зокрема й тому, що ми дуже швидко почали забувати про те, якими ми були на Помаранчевому майдані. Силам реваншу завжди легше, тому що їм не треба рухатися вперед. Їм треба просто зіштовхнути нас для того, щоб ми впали назад. Зараз небезпека того, що нас зіштовхнуть назад, теж є. Така небезпека буде до тих пір, поки ми не будемо мати інфраструктури пам'яті, на яку ми будемо опиратися", - сказав В'ятрович. 

Як зазначив генеральний директор Національного меморіального комплексу героїв Небесної сотні - Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, музей не має свого фондосховища, офісного приміщення для працівників, простору для програмної діяльності. І саме тому стратегія створення подібних виставок є одним з його інструментів. 

"Відважні: наші герої" - це виставка музею, котрий народився на Майдані, котрий офіційно був заснований 18 січня, котрий на сьогодні не має приміщення, але має людей, має колекції. І це одна з форм нашої діяльності - музею без стін, музею, який бореться за своє існування, який доводить необхідність свого існування для суспільства", - підкреслив Пошивайло.

Водночас міністр культури Євген Нищук нагадав, що Президент розпорядився виділити земельну ділянку на Алеї Героїв Небесної Сотні для будівництва Меморіалу-музею Революції Гідності.

"Сьогодні ми почули політичну волю від Президента України - що знайшли нарешті місце, де має бути Музей Революції Гідності. Це справді дуже важливо. Це окрилює - те, що є перспектива. З іншого боку, 2-3 роки не зникає проблема даху для музею. І ми будемо вирішувати її і в інших кабінетах", - зазначив Нищук. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-