Уряд затвердив постанову про відшкодування вартості лікарських засобів

Уряд затвердив постанову про відшкодування вартості лікарських засобів

Укрінформ
Кабінет міністрів на засіданні у середу затвердив постанови про референтне ціноутворення на лікарські засоби та про запровадження відшкодування вартості лікарських засобів.

Про це на засіданні уряду повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

«Є пропозиція ухвалити даний проект рішення. .. Ми хочемо створити дві системи – щоб ціни в Україні були справедливими та чесними. Це означає у два рази дешевше. Сьогодні наше рішення дасть можливість вдвічі знизити ціни на ліки від трьох захворювань (серцево-судинних, цукрового діабету 2 типу та бронхіальної астми – ред..) . Друга – хронічно хворим на серцево-судинні захворіння, цукровий діабет та астму відшкодувати вартість на ліки, які потрібні людям для підтримки свого життя» - сказав Гройсман.

Як повідомила на засіданні уряду в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, референтне ціноутвроення буде проводитися відносно цін на ліки у Польщі, Чехії, Словакії. Угорщині та Латвії.

Також за ії словами, відшкодування вартості ліків буде входити в гарантований пакет послуг.

"Ми будемо відшкодовувати кошти по ціні найдешевшого генерика, це буде порівняно до цін референтних країн. та також генереків, які зараз є в Україні. Ми включаємо і Україну, бо тут є генерики, дешевші ніж в інших країнах. Також буде обов'язкова наявність цих ліків в аптетках", - сказала Супрун

Реферування цін буде відбуватися по міжнародній непатентованій назві. Крім того буде підготований наказ МОЗ та Мінекономіки про розрахунок формули по референтним країнам та реімбурсації по розрахунку граничних цін. Цей порядок не буде стосуватися закупівель, які здійснюються міжнародними організаціями. Здійснювати контроль за референтним ціноутворенням та системи реімбурсації буде Держлікслужба.

Прем'єр-міністр закликав також представників фармацевтичного бізнесу та дистриб’юторів виконувати рішення уряду. Він зауважив, що у випадку якщо на ринку буде штучно створено дефіцит ліків, то уряд і Держлікслужба будуть реагувати жорстко.

«Є два місяці , підготуйтесь, забезпечьте якісне ціноутворення, забезпечте громадян ліками. Працюйте і заробляйте. А ті хто хоче людей грабувати – нам з вами не по дорозі», - сказав Гройсман.

Нагадаємо, що з 1 січня 2017 року уряд впроваджує механізм відшкодування вартості лікарських засобів - реімбурсацію – при амбулаторному лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу (інсулінонезалежний цукровий діабет), бронхіальної астми. Відшкодування вартості ліків буде здійснюватися згідно переліку міжнародних непатентованих назв, дозування та форми випуску лікарських засобів: 16 лікарських засобів для серцево-судинних захворювань, 3 лікарських засобів для бронхіальної астми, 2 лікарських засоби для цукрового діабету 2 типу.

Як повідомляв Укрінформ, на запровадження механізму реімбурсації уряд заклав в проекті бюджету на 2017 рік 0,5 млрд грн. Також у проекті бюджету передбачені видатки на суму 150 млн грн. на стимулювання створення центрів серцево-судинної хірургії по всій території України. Зокрема, планується закуповувати ангіографічне обладнання для діагностики та лікування хвороб серця та системи кровообігу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-