Три чверті переселенців не збираються повертатися на Донбас - Тука

Три чверті переселенців не збираються повертатися на Донбас - Тука

Укрінформ
Майже три чверті переселенців з Донбасу не планують повертатися на колишнє місце проживання навіть після нормалізації ситуації.

Такі дані в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу назвав заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

"Під патронатом ООН і Ради Європи були проведені два соцопитування серед наших переселенців: близько 70-75% не планують повертатися на старе місце проживання навіть після повернення територій під контроль України", - повідомив Тука.

Це при тому, що часто у регіонах, де ці люди опинилися на даний час у них навіть немає роботи.

За його словами, в Європі вже починають говорити про необхідність в рамках ЄС переглядати політику щодо внутрішніх переселенців, починають "боязко, але застосовувати" такий термін як "внутрішні переселенці з тривалим терміном перебування".

Поки що, умовно, у загальносвітовій практиці існують дві категорії осіб, які покинули свої місця проживання: біженці та внутрішні переселенці. "Принциповий підхід у вирішенні цього завдання по всьому світу: біженці - це нібито на дуже тривалий період якщо не назавжди, а переселенці - на дуже короткий період часу", - говорить Тука.

Тому 90-95% усіх ресурсів - інформаційних, фінансових, політичних - виділяється по всьому світу на вирішення проблеми саме біженців, а не внутрішніх переселенців.

В Європі, за даними заступника міністра, зараз нараховується близько 2,8 млн внутрішніх переселенців, з них 1,7 млн - в Україні.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-