До українця Панова в Лефортово не пустили російських адвокатів

До українця Панова в Лефортово не пустили російських адвокатів

Політв’язні
Укрінформ
Адвокати Євгена Панова Ольга і Дмитро Дінзе не змогли потрапити до свого підзахисного в Лефортово, куди українця таємно вивезли російські спецслужби з Криму. Адвокату з Сімферополя показали результати експертиз.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Російський адвокат Євгена Панова Дмитро Дінзе повідомив Кримській правозахисній групі (КПГ), що 1 листопада адвокати Панова намагалися зустрітися з ним під час слідчих дій у Москві.

"Спочатку адвокатів змусили чекати дві з половиною години біля СІЗО Лефортово. Потім слідчий ФСБ РФ Селіверстов попросив їх підійти до Слідчого управління ФСБ РФ. Там слідчий дозволив зустрітися з Пановим тільки адвокату з Сімферополя", - йдеться в повідомленні.

За інформацією правозахисників, слідчий пояснив це тим, що йому було надано розпорядження впустити в слідчий кабінет тільки одну конкретну людину. Слідчий не заперечував того факту, що Ольга і Дмитро Дінзе, які прийшли також на зустріч, є адвокатами Панова, але все одно не пустив їх.

"При провадженні слідчих дій слідчий ФСБ РФ ознайомив адвоката з Сімферополя з постановами про призначення експертиз та з висновками по низці експертиз. Так, він ознайомив з дактилоскопічними, генетичними, балістичною, біологічною експертизами", - повідомляє Кримська правозахисна група.

Слідчий ФСБ РФ відмовився прийняти від адвокатів клопотання, пославшись на невиконання адвокатами при їх поданні необхідних "процесуальних норм". Однак адвокати в інший спосіб вручать ці клопотання слідчому в найближчі дні.

Правозахисники повідомляють, що московські адвокати раніше подали заяви в СІЗО з проханням про допуск до підзахисного. Проте слідчі органи Росії продовжують створювати перешкоди для захисників Панова.

Дмитро Дінзе пояснив, що попри перешкоджання слідчих, він робить всі необхідні дії і доб'ється зустрічі з підзахисним.

Експерти Кримської правозахисної групи вважають, що дії слідчих порушують фундаментальне право на захист, яке закріплено в ст. 10 Загальної декларації прав людини та ст. 6 Європейської конвенції про захист прав людини, яка передбачає право кожного на справедливий судовий розгляд.

Як повідомлялося, 10 серпня ФСБ Росії повідомила, що в ніч на 7 серпня була затримана група "українських диверсантів", які нібито готували теракти в Криму. Ігор Котелянець, брат Євгена Панова, розповів Кримській правозахисній групі подробиці про тортури, якими українця змусили себе обмовити. Адвокати УГСПЛ заявили про те, що їм вдалося отримати підтвердження, що Євгена Панова дійсно катували. Експерти КПГ виявили протиріччя в заявах ФСБ Росії, які можуть свідчити про можливу фальсифікацію цієї справи. Українець в Лефортово не отримав більшу частину передач і листи від родичів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-