Human Rights вимагає від РФ негайного звільнення активіста Дадіна

Human Rights вимагає від РФ негайного звільнення активіста Дадіна

Заява
Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) закликала російську владу негайно звільнити опозиційного активіста Ільдара Дадіна і розслідувати повідомлення про тортури у карельській виправній колонії №7, у якій він перебуває.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті організації.

"Людина, ув'язнена в Росії за серію мирних одиночних пікетів, стверджує, що його у в'язниці били, принижували, загрожували насильством і смертю. Влада повинна негайно звільнити ув'язненого Ільдара Дадіна, а також оперативно і ефективно розслідувати його твердження про застосування тортур і жорстокого поводження", - заявляє HRW.

Правозахисники також заявили, що "безжалісне придушення інакомислення", "кричущі порушення" щодо ув’язнених в Росії необхідно зупинити.

Раніше правозахисний центр "Меморіал" і організація Amnesty International теж зажадали негайного звільнення Ільдара Дадіна, про тортури щодо якого напередодні повідомила його дружина Анастасія Зотова. Вона зазначила, що Дадіну загрожували вбивством, якщо він скаржитиметься на побиття.

Як повідомлялося, в 2014 році Дадіна чотири рази притягували до адміністративної відповідальності за участь в акціях опозиції. Він отримав два роки позбавлення волі за статтею 212.1 КК РФ "Неодноразове порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування". У своїх пікетах Дадін регулярно піднімав гасла на захист України та українських політв'язнів.

Наприкінці вересня Дадіна етапували у виправну колонію - 7 в Карелії. Дружина активіста Анастасія Зотова вважає, що порушення умов утримання в колонії можуть перешкодити Дадіну вийти по УДЗ. Сам він сказав адвокату, що почав побоюватися в колонії за своє життя.

У середу Федеральна служба виконання покарань заявила, що так звана незалежна комісія російських лікарів не виявила слідів побоїв у засудженого опозиціонера Ільдара Дадіна. Проте ще перед цим правозахисники і адвокати заявили, що у співробітників колоній великий досвід побиття і насильства над ув‘язненими, багато тортур або зовсім не залишають жодних слідів, або залишають малопомітні сліди, який легко "не помітити".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-