У МОЗ сподіваються на

У МОЗ сподіваються на "легкий" грип - зазвичай він "дає час заспокоїтися"

Укрінформ
Медики сподіваються, що жоден із трьох штамів грипу, які очікуються в Україні цього сезону, не призведе до ситуації минулого року.

Про це сказала на брифінгу у вівторок головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська, передає кореспондент Укрінформу.

"Н3n2 нічого надприродного нам не принесе, тому що це не новий якийсь пандемічний штам грипу. Він просто інший, тому що віруси грипу постійно видозмінюються. Циркулюватиме штам Н1n1, який достатньо агресивний, і грип Б, який, як вважається, викликає найбільш легкі захворювання", -  сказала  Голубовська.

Водночас вона нагадала, що  попереднього року медики в Україні зіткнулися з ситуацією, пов'язаною з домінуванням в епідемічному процесі смертельно небезпечного штаму Н1n1.

"Ми сподіваємося, що цього року він домінувати не буде, тому що грип ніколи не поводиться таким чином - щоб щороку він викликав такі сплески. Він завжди дає час для того, щоб суспільство заспокоїлося", - зазначила Голубовська.

За її словами, коли в 2009 році ми вперше зіткнулися з цим штамом вірусу, то ситуація з вакцинацією була набагато кращою, ніж зараз. Рівень вакцинації торік становив лише 0,3%, і через це, у тому числі, були близько 400 смертельних випадків від вірусу Н1n1. А він відрізняється від інших штамів тим, що здатний викликати первинні пневмонії, які супроводжуються розвитком особливого синдрому - набряку легенів, а з ним боротися практично неможливо. 

Водночас Голубовська нагадала про групи ризиків.

"Традиційні групи ризиків тяжкого перебігу грипу - якщо мова йде про сезонний штам Н3n2 і грип В - це діти і люди старші за 60-ть років. Штам Н1n1 має інші групи ризику і небезпечний для працездатного, молодого населення - це хворі з надлишковою вагою, з цукровим діабетом, з бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, ті, хто тривало приймає ацетилсаліцилову кислоту у зв'язку з кардіологічними проблемами. Цим групам пацієнтів дуже потрібна вакцинація найближчим часом", - підкреслила медик.

Водночас Голубовська зазначила, що якщо людина не змогла або не захотіла зробити вакцинацію, потрібно вчасно звертатися до лікарів - буквально в перші години захворювання, в крайньому разі - в перші дні, тому що в Україні є засіб специфічної терапії грипу, але він найбільш ефективний саме в перші кілька днів.

Вона також звернула увагу - насамперед медичних працівників, лікарів "швидкої допомоги", - що "коли є підозри, що це дійсно грип, особливо у пацієнтів груп ризику, то їх потрібно або правильно "вести", призначати правильне лікування, або направляти в стаціонар якомога раніше".

"Це те, що врятовує людині життя", - сказала Голубовська.  

Завідувач ГУ "Український центр грипу і гострих респіраторних інфекцій МОЗ України" Тетяна Дихановська додала, що вірус Н3n2 "Гонконг" - не новий. Він реєструвався в світі в 1968-69 роках, викликав велику епідемію. Але близько 46% нашого населення має імунітет до цього вірусу.

"Але це не знімає необхідності вакцинації. Торік було зареєстровано велику кількість смертельних випадків від ускладнень після грипу, але жоден з цих людей не був щеплений проти грипу. Тобто якщо людина була провакцинована і захворіє, захворювання проходитиме в легкій формі і без ускладнень", - підкреслила Тетяна Дихановська. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-