У МОЗ обіцяють першу партію вакцин від ЮНІСЕФ

У МОЗ обіцяють першу партію вакцин від ЮНІСЕФ

Укрінформ
Перша партія вакцин від кору, краснухи та паротиту, закуплена для України Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), надійде 13 квітня.

Про це на брифінгу в п'ятницю заявив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Першу партію вакцини від кору, краснухи та паротиту ЮНІСЕФ поставить уже наступної середи", - сказав Перегінець.

Заступник міністра зазначив, що процедури, які зараз проходить Україна, є унікальними, але весь ланцюжок - від визначення номенклатури до закупівлі через міжнародні організації і поставок лікарських засобів пацієнтам - спрацював.

Відповідаючи на запитання журналістів, коли будуть поставлені інші вакцини, зокрема протитуберкульозна (БЦЖ) та вакцина проти коклюшу, дифтерії і правця (АКДС), Перегінець пообіцяв, що вони будуть в Україні до кінця травня.

Він також поінформував, що зараз в Україні проходять реєстрацію за спрощеною процедурою дві вакцини. "Виробники подали досьє на реєстрацію, ми зараз спілкуємося, щоб отримати додаткову інформацію. Процедура спрощена, але ми вперше її застосовуємо", - зауважив він.

Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі у свою чергу  пояснив, що за українським законодавством, реєстрація відбувається на підставі заявки виробника, але  багато виробників у цьому просто не зацікавлені, тому держава повинна мати право сама їх реєструвати. "Наприклад, у сусідніх країнах - Молдові, Грузії, Азербайджані, всі вакцини, які прекваліфіковані ВООЗ, допущені на місцевий ринок", - зазначив він.

Урядовець зазначив, що раніше реєстрація використовувалася як знаряддя у конкурентній боротьбі.  Наприклад, в Україні була зареєстрована лише одна протитуберкульозна вакцина, вироблена в Росії без дотримання стандартів GMP. А незареєстровані вакцини не мали права завозити навіть приватні компанії, тому зараз людям нема де їх купити.

"Ми зараз реєструємо за спрощеною процедурою канадську вакцину БЦЖ, інші вакцини, тож ситуація поступово налагодиться", - переконаний урядовець.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-