Алла Мироненко, лікар-вірусолог
Вірус грипу хоче не вбити носія, а змусити його заразити інших
15.03.2016 10:02

- Виходить, він живе за рахунок нашої слабкості?

- Не слабкості, а сприйнятливості через відсутність захисних антитіл. Вірус змінив свою структуру так, що у нас немає до нього захисних антитіл, і ми хворіємо.

Але завдання вірусу - не вбити господаря, бо йому вже не буде на кому розмножуватися, а зробити так, щоб він забезпечував передачу вірусу до іншого чутливого організму.

- Що змушує вірус змінити структуру?

- Є кілька механізмів. Поступові зміни у вірусах відбуваються під впливом багатьох факторів, у тому числі імунної системи організму. Змінені віруси приходять до нас щороку з новою епідемією.

Після першої зустрічі з кожним із вірусів грипу в організмі людини залишаються клітини імунної пам'яті, які потім дуже швидко запускають продукцію захисних антитіл

Але є так звані кардинальні зміни вірусу, які призводять до пандемії. Припустимо, сто років не було такого вірусу, а потім він з'явився. Нові віруси виникають за рахунок обміну генетичною інформацією, коли в одну чутливу клітину потрапляє, наприклад, вірус грипу птахів і вірус грипу людини. Відбувається рекомбінація, тобто генетична інформація цих двох вірусів зливається і при «переформатуванні» кожен вірус отримує по вісім фрагментів, але вони вже інші. Якщо людська популяція з цим не стикалася, то, як правило, це супроводжується дуже високим рівнем захворюваності і смертності.

Справа в тому, що з вірусами грипу протягом життя нам доводиться зустрічатися багато разів. Але після першої зустрічі з кожним з них в організмі залишаються клітини імунної пам'яті, які потім дуже швидко запускають продукцію захисних антитіл. А якщо таких клітин пам'яті немає, то на це йде багато часу, тому й тяжкість перебігу хвороби завжди більш висока.

ВІРУСИ ПОДОРОЖУЮТЬ ПІВКУЛЯМИ РАЗОМ З ЛЮДИНОЮ

- ВООЗ регулярно оприлюднює прогнози щодо штамів, які циркулюватимуть у наступному епідсезоні. На підставі чого вони будуються?

- Епідемії чи спалахи грипу трапляються тільки взимку, оскільки віруси не люблять спеки. Зараз вони циркулюють у нас, а коли у Північній півкулі настане літо, зима буде у Південній, і епідемії виникатимуть там. Тобто за циркуляцією вірусів в одній півкулі робиться прогноз для іншої. Але самостійно віруси не подорожують, їх перевозять люди, які вже інфіковані, але у них ще немає чітко виражених клінічних проявів.

- Тобто якби люди посиділи якийсь час на місці, ми теоретично могли б припинити циркуляцію вірусу грипу?

- Якби це можна було зробити, то так. Я вам наведу відомий історичний приклад. Під час блокади Ленінграда туди ніхто не їхав, усі хотіли виїхати, щоб врятуватися. Там тоді вмирали від голоду та холоду, але ніхто не вмирав від грипу - його не було, бо не було ввезення.

Для нашої півкулі ВООЗ озвучує прогноз у лютому-березні - більш ніж за півроку до початку епідсезону. За цей час і виробляються вакцини

- Траплялися випадки, коли прогнози ВООЗ не підтверджувалися?

- Для нашої півкулі їх озвучують у лютому-березні, тобто більш ніж за півроку до початку епідсезону, який у нас зазвичай настає в жовтні-листопаді. Це пов'язано з тим, що для виробництва протигрипозних вакцин потрібен час, оскільки віруси для них вирощують на 10-денних курячих яйцях, але не простих, а особливо чистих.

Процес виробництва залежить від того, як швидко кури знесуть яйця і напрацюється певна кількість доз вакцини. Потім ще місяць її перевіряють за різними параметрами, у тому числі вакцинують добровольців, щоб подивитися, як утворюються антитіла - це називається рівень імуногенності вакцини. І тільки потім дається дозвіл на її застосування у широких масштабах для населення.

- Сезонний вірус, як правило, знайомий людині з дитинства, коли вона зіткнулася з ним уперше. Потім у разі захворювання клітини пам'яті передають сигнал, В-лімфоцити починають швидко продукувати антитіла, які зв'язують і нейтралізують вірус, і людина видужує.

А пандемічний вірус H1N1 з'явився як потрійний реассортант: вірус грипу людини, грипу свині і грипу птахів. Тобто вони обмінялися генетичною інформацією і утворилася така химера, яка в інших випадках померла б, але в неї був присутній ген трансмісивності, і це забезпечувало його передачу через повітря від людини до людини. А от клітин імунної пам'яті не було, тому що вірус був абсолютно новим.

ТАМІФЛЮ РОЗРОБИЛИ ПІСЛЯ ТОГО, ЯК ЛЮДИ ЗАРАЗИЛИСЯ ГРИПОМ ВІД ПТАХІВ

- Коли з'явилися перші ліки від грипу?

- Специфічні ліки від грипу, тобто ті препарати, які діють безпосередньо на вірус, з'явилися не так давно.

Першим приблизно в 1967 році був ремантадин. Але він діяв тільки на віруси грипу А, а вони вже набули до нього резистентності, яка закріпилася у вірусах на генетичному рівні. Тобто вона передається цим вірусам з покоління в покоління, тому використання ремантадину навіть проти вірусу грипу А неефективне вже років п'ятнадцять.

А нові препарати - так звані інгібітори нейрамінідази були розроблені спеціально на випадок пандемії. Після того як в 1997 році в Гонконгу люди від птахів заразилися пташиним вірусом і з 18 лабораторно підтверджених випадків 6 людей померло, всі занепокоїлися, знайшли великі гроші і створили препарат, який би блокував нейрамінідазу. До них належать таміфлю та реленза, є й інші - пірамівір, ланонімівір, але у нас вони не зареєстровані.

Ці так звані інгібітори нейрамінідази потрібно починати використовувати у перші 48 годин від початку захворювання, щоб, коли клітина наповнюється вірусами, вони не могли вийти з неї. А коли вони не уражують інші клітини, інфекційний процес переривається і людина досить швидко одужує.

Але якщо людина звернулася або її привезли до лікаря на сьомий день, то вже стільки клітин зруйновано, що рятувати нічого.

- Тобто під час пандемії "іспанки" на початку 20 століття людей взагалі не було чим лікувати?

- По-перше, тоді не знали, що це вірус - він був відкритий у 1933 році англійськими вченими Смітом, Ендрюсом і Лейдлоу. По-друге, ще не було і антибіотиків для лікування бактеріальних ускладнень, спровокованих грипом. Вірус руйнував клітини і давав дорогу бактеріям, які є скрізь - на слизових, у повітрі. Вони починали розмножуватися, оскільки зруйновані вірусом клітини є хорошим живильним середовищем для бактерій, і викликали вторинну пневмонію. А антибіотиків, які могли б припинити розмноження цих бактерій і ліквідувати викликане ними запалення, не було. Звідси й мільйони смертей від "іспанки" в усьому світі.

- У 2009 році теж повідомлялося про велику кількість легеневих ускладнень, при яких легені буквально «згоряли».

- Тоді у хворих часто розвивалася так звана первинна вірусна пневмонія: імунна система дуже інтенсивно реагувала на вірус, і відбувався набряк легенів. Тобто її клітини кидалися туди, легені заповнювалися рідиною, судини ставали проникними, і відбувалися крововиливи в легені. Тому, на жаль, вони так і виглядали.

- Нинішня епідемія грипу в Україні теж забрала життя 364 осіб. На ваш погляд, у чому причина? Адже і про вірус уже багато відомо, і ліки є.

- Я думаю, що вона соціальна, а не медична.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-