МОЗ вимагатиме від міжнародних організацій графіки поставок ліків – Супрун

МОЗ вимагатиме від міжнародних організацій графіки поставок ліків – Супрун

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я закладає у договори з міжнародними організаціями на закупівлю ліків вимогу надавати графік поставок, аби уникнути повторення ситуації із затримкою поставок препаратів для онкохворих.

Про це на брифінгу в четвер заявила  в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, повідомляє  кореспондент Укрінформу.

"Щоб уникнути повторення ситуації із затримкою поставок ліків, ми закладаємо у наші договори з міжнародними організаціями, що вони мають надати нам графік, коли будуть поставки, а вони вже вирішили, що будуть по-іншому співпрацювати з українськими дистриб'юторами, щоб такі речі не відбувалися", - сказала Супрун.

Вона розповіла, що один із міжнародних закупівельників ліків для України британська агенція "Crown Agents" відкрила тендери для всіх компаній, включаючи українських дистриб'юторів. З більшістю останніх не було проблем, "Crown Agents" та МОЗ задоволені швидким отриманням ліків.

"Чомусь була проблема лише довкола ліків для онкохворих дітей і дорослих. Не знаю, чи це було зроблено навмисно, чи ні, але дистриб'ютор, який цим займався, зовсім не хотів іти назустріч МОЗ, а та пропозиція, на яку він кінець-кінцем погодився, була зроблена йому на самому початку, ще до нашого приходу в міністерство", - зазначила в.о. міністра.

Супрун також повідомила, що на цьому проблеми з дистриб'ютором не завершилися, бо коли він передав МОЗ ліки, виявилося, що термін їх придатності набагато коротший за 1,5 року, як вимагала держава.

"Ми мали розмову з "Crown Agents", вони дуже швидко на це відреагували і за два дні надали нам гарантійного листа, що замінять невикористані ліки на нові", - поінформувала в.о. міністра.

Вона зауважила, що, на жаль, через такі речі міжнародні організації менше співпрацюватимуть з українцями і будуть закуповувати ліки або у виробників, або в іноземних дистриб'юторів, бо "українці самі собі створили дуже неприємну репутацію".

Як повідомляв Укрінформ, згідно з інформацією МОЗ, затримка з доставкою ліків для онкохворих дітей, закуплених Міністерством охорони здоров'я через агенцію "Crown Agents", що постачаються ТОВ "Людмила фарм", виникла через те, що постачальник відмовився провести їх розмитнення. Станом на 12 вересня 2016 року ТОВ "Людмила фарм" ввезло три партії лікарських засобів на загальну суму 4 434 165,71 доларів США та розмістило на тимчасове зберігання на склад у зоні діяльності Київської митниці Державної фіскальної служби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-