Ну, дуже дорога Затока…

Ну, дуже дорога Затока…

Аналітика
Укрінформ
За що б’ються тітушки у курортному селищі Затока? За мінімум мільярд гривень доходу. Саакашвілі обіцяє покласти бійці край. Але як?

Хоч і пройшов уже тиждень, як у курортному селищі Затока побилися кілька десятків «спортивних» прихильників новопризначеного секретаря сільради Галини Барановської та іншої кандидатки Наталі Вернигори, остаточно конфлікт ще не вгамувався – 19 вересня прибічники Барановської влаштували мітинг під ОДА. Боротьба місцевих чиновників точиться за посаду з тих, які у нас називають «хлібними».  Тим паче, що після окупації Криму, «хлібу» в Затоці прибуває в прогресії: минулого року тут відпочило півтора мільйони туристів – це вже «чверть» довоєнного Криму. У цьому році ще не підрахували, але за всіма оцінками їх було ще більше.

За даними місцевих ЗМІ, Наталія Вернигора в Затоці представляє інтереси естонського бізнесмена Марселя Віхмана, який побудував тут сучасну набережну. За словами адвоката Віхмана – Олександра Погорілого, бізнесмен висловив готовність вкласти в нашу країну понад мільярд гривень. (Марсель Віхман – 5-й у рейтингу найбагатших людей Естонії 2011 року з доходом у 110,2 млн євро за версією ділової газети Äripäev. - Ред.) У неділю Володимир Гройсман заявив, що уряд захистить естонського інвестора, який будує набережну в курортній Затоці на Одещині – передає ТСН.

Шум навколо Затоки не втихає уже давно. Ще в січні арештували місцевого селищного голову Звягінцева, який незаконно вивів із комунальної власності 3-гектарну земельну ділянку на березі моря. Відтоді почалося багатомісячне протистояння місцевих депутатів, яке супроводжувалося підпалами державних і приватних баз відпочинку. У ніч на 23 травня у Затоці горіли одразу дві бази відпочинку – «Геолог» і «Топаз», а у ніч на суботу, 28 травня, рятувальники запобігли пожежі у будівлі бази відпочинку «Біла акація» вартістю понад 5 мільйонів гривень, повідомляв раніше Укрінформ.

Які ще потрібні аргументи, аби констатувати очевидне: курортне селище Затока стало чи не найсмачнішим шматком для тих, хто робить бізнес на туризмі. Укрінформ зацікавився: за що саме у Затоці точаться ледве мне військові дії?

Між морем та лиманом: Затока - унікальний курорт

Донедавна невеличке морське селище Затока туристи хоч і відвідували,  але без ажіотажу: поганий рівень сервісу та харчування і радянські умови в базах відпочинку приваблювали не дуже. Сюди їздили відпочивати дешево і сердито. Тепер ситуація кардинально змінилася, в українців з’явилася потреба розширювати свої курортні можливості, і Затока отримала друге дихання.

Унікальність Затоки у тому, що вона розташована на піщаній косі довжиною 22 км і шириною від 300 до 900 м, яка знаходиться між Чорним морем з одного боку і Дністровським лиманом з іншого. Туристів сюди приваблює унікальний мікроклімат, а тих, хто з дітьми – ще й мілководдя. Плюс розташування: від Затоки – 60 км до красуні-Одеси та 20 км до стародавнього Білгород-Дністровського з його знаменитою фортецею. Це теж підвищує цінність Затоки для пересічного туриста, який хоче не тільки лежати на пляжі, а ще «культурно розважатися».

А тепер про сполучення. Усюди можна доїхати електричкою. Дорога теж задовільна: уздовж усього населеного пункту проходить відгалуження шосе Одеса — Монаші(село Білгород-Дністровського району). А ще через Затоку курсують пасажирські поїзди сполученням Київ-Одеса-Ізмаїл та Одеса-Ізмаїл/Березине. Про приміські поїзди Одеса — Білгород-Дністровський ми вже казали. Добиратися до них недалеко: у Затоці знаходяться аж п’ять курортних залізничних станцій – Лиманська, Морська, Дружба, Сонячна, Бугаз (до речі, остання – стара назва Затоки). З червня 2009 року (на літній період) відновлено курсування річкового транспорту між причалами Бугаз і Білгород-Дністровським.

Земля в Затоці вдесятеро дорожча за землю в Очакові

Отже, Затока отримала друге життя, і тепер вона активно забудовується. За сезон 2015-го тут відпочило  1,5 мільйона  людей (цю цифру назвав журналіст Денис Казанський). Зрозуміло, що ціни відреагували оперативно - як за відпочинок, так і на нерухомість. Наприклад, у санаторії «Затока» класу «совдеп» минулого року номер коштував від 60 грн до 180 грн за добу, а вже цього – від 80 грн до 300 грн за добу.

Нерухомість, за яку б’ються бізнес та місцева влада, особливо піднялася у ціні, порівняно з нерухомістю у інших курортних поселеннях. Наприклад, за даними сайту lun.ua, будинок у Затоці площею 62 кв. м з ділянкою 7 соток біля станції Лиманської пропонують за $72 000. А у селі Коблеве Миколаївської області за вдвічі(!)  більший будинок площею 112 м² і такою ж земельною ділянкою просять $50 000.

Ціна земельних ділянок під забудову в Затоці значно різниться. Приміром, на olx.ua ділянки площею в 5 соток продають в широкому діапазоні від $10 000 до $55 000. Звідки така різниця? Мабуть, враховане розташування (близкість до пляжів,  відстань до залізничних станцій, ринку, магазинів тощо) та інфраструктура (водогін, каналізація, газ). З них середня за ціною –  ділянка біля станції Лиманської за $30 000. А це – $6 000 за сотку як у пік цін (2008 рік) на «неелітні» земельні ділянки під Києвом.

Для порівняння, у Очакові Миколаївської області земельну ділянку площею 6 соток з усіма комунікаціями з відстанню 900 м до Чорного моря продають за $4 000, а це $667 за сотку (майже вдесятеро дешевше за землю в Затоці).

У Затоці брудно і навіть небезпечно, та це не зупиняє туристів

Нині, хоч у Затоці крутяться великі гроші, селище все одно має багато проблем, а передусім з інфраструктурою. Її площа становить всього 8, 25 км кв., а величезний потік туристів (1,5 млн за 2015 р.) спричиняє хаос, особливо у пік сезону – на невеличких майданчиках буквально «змішуються» машини, велосипедисти і пішоходи. У Затоці постійна загазованість і затори: по єдиній дорозі через селище постійно йдуть машини, зокрема транзитом - в інші курортні селища Одещини. Додайте до цього відсутність центральної каналізації, що нагадує про себе відповідним запахом і горами сміття. Бази відпочинку й будівлі приватного сектору розміщені так близько один до одного, що висновок може бути лише один: Затока не варіант для тих, хто бажає усамітнитися. Про тишу тут не можна мріяти навіть уночі, оскільки дискотеки на Затоці – фішка курорту. Для тусовок, до речі, треба мати під рукою готівку, бо банкоматів і терміналів у селищі майже немає. Та й це ще не все – у селищі часто трапляються грабежі, а туристи пишуть у Мережах, що в пошуках житла можна натрапити на аферистів. Звичайно, тут є і кілька фешенебельних закладів, та за них треба буде платити до 2-х тисяч гривень «з носу» за добу, що видається вже перебором:  за такі гроші можна чудово відпочити і за кордоном, скажімо, в Туреччині.

Але при всіх мінусах Затоки, туристичний потік сюди продовжує наростати. І всі вони везуть гроші. Якщо прийняти цифру у півтора мільйони відпочивальників, то за сезон-2015 на 1 місцевого припадало 789 туристів.  А день відпочинку у середньому коштував не менше 500 гривень, то виходить більш ніж приваблива сума: 750 мільйонів гривень залишили відпочивальники в Затоці!  Тобто цього року, з урахуванням збільшення потоку і росту цін – точно за мільярд перевалило.  Є за що битися.

Міхеіл Саакашвілі,  глава Одеської ОДА, і екс-президент Грузії – знає, що таке курорт. 14 вересня він пообіцяв, що скоро покладе край цій бійці, бо завдання місцевої влади полягає в іншому:

«У липні я обіцяв, що ми припинимо підпали баз відпочинку і покладемо край дерибану. У найближчі дні потрібно забезпечити проведення засідання ради, обрання нового секретаря і встановлення найсуворішого порядку. Замість вбивств і підпалів керівництво Затоки має займатися освітленням і ремонтом доріг».

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-