Експерт: Не можна допустити міжетнічного конфлікту у Лощинівці

Експерт: Не можна допустити міжетнічного конфлікту у Лощинівці

Укрінформ
Ситуація у Лощинівці може обернутися міжетнічним конфліктом, яким відразу ж скористаються російські ЗМІ для антиукраїнської пропаганди.

Таку думку кореспондентові Укрінформу висловив начальник відділу національних меншин та української діаспори Департаменту у справах релігій та національностей при Міністерстві культури Володимир Ходаківський.

"Ми зараз повинні зосередитись на тому, що є злочин і його треба терміново розкрити. Відповідальність влади і правоохоронних органів полягає у тому, щоб не дати можливість нашому заклятому ворогу про це говорити. Я певен, якщо міжетнічний дискурс буде розвиватись, він виникне спотвореним з «прицілом», який потрібно в російських ЗМІ. І це буде ще одним поштовхом для них показати, як в Україні все погано, зокрема існує міжетнічна ворожнеча", - сказав Ходаківський.

За його словами, міжетнічний мир і діалог грунтуються на повазі одне до одного, і всі мають бути рівні перед законом: "якщо хтось скоїв злочин, треба довести його провину і покарати, а не карати всіх". Сьогодні ж спрацював комплекс солідарної відповідальності - тобто одна людина скоїла злочин, а інші постраждали. Треба зробити все можливе, щоб зупинити назріваючий міжетнічний конфлікт, наголосив він.

Ходаківський зауважив, що Одеса - це другий після Закарпаття регіон в Україні за розселенням ромів, представники цієї національної меншини проживають на всій території області.

Треба якнайскоріше покарати винних, щоб не спрацювали стереотипи, які можуть розпалити міжетнічну ворожнечу, наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, мешканці с. Лощинівки обурені вбивством малолітньої дівчинки, у вчиненні якого підозрюють 20-річного рома. На зборах та сесії сільради вимагали виселити ромів з села. На зустрічі керівництва Ізмаїльського району та ромської громади було погоджене рішення про перевезення у понеділок десятьма родинами ромів свого майна з Лощинівки в одне з сусідніх сіл району. Але переїзд не відбувся.

Голова Коаліції ромських неурядових організацій "Стратегія 2020" Володимир Кондур просить провести службове розслідування стосовно дискримінації членів ромської громади з боку Лощинівської сільської ради, що ухвалила рішння про виселення десяти родин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-