Убивство в Лощинівці: роми поскаржилися на дискримінацію

Убивство в Лощинівці: роми поскаржилися на дискримінацію

Фото
Укрінформ
Десять родин ромів з села Лощинівка Ізмаїльського району протягом 27-28 серпня так і не вирішили, куди переїдуть після резонансного злочину у селі, в скоєнні якого підозрюють одного з ромів.

Про це повідомила кореспондентові Укрінформу голова Ізмаїльської райдержадміністрації Валентина Стойкова.

"У селі Лощинівка до інциденту, пов'язаного з убивством дівчинки 2007 року народження, мешкали близько п'ятдесяти осіб ромської національності. Дві з десяти родин мали власні будинки, решта винаймали житло у місцевих селян. Під час перемовин з керівництвом Ізмаїльської громади ромів, що відбулися 28 серпня, було погоджено рішення, що цих десять родин у понеділок у супроводі поліції заберуть своє майно і переселяться до іншого населеного пункту, враховуючи вкрай напружену ситуацію в Лощинівці. Однак ромська громада, очевидно, змінила рішення, і сьогодні ніхто не звернувся за підтримкою до влади та правоохоронців, про що було досягнуто домовленості", - зазначила Стойкова.

Натомість в РДА дізналися про звернення голови Коаліції ромських неурядових організацій України "Стратегія 2020" Володимира Кондура до МВС України та омбудсмена Валерії Лутковської стосовно проведення службового розслідування щодо дискримінації ромів в Ізмаїльському районі, зауважила голова РДА.

За словами Стойкової, "у ситуації, що виникла, ми готові допомогти громаді ромів, якщо самі члени цієї громади ухвалять певне рішення. Однак керівники громади зволікають, їхні контактні телефони, надані владі та поліції, поки що недоступні. Тим часом поліція звернулася з клопотанням до місцевого суду щодо обрання міри запобіжного заходу до підозрюваного у згвалтуванні та у вбивстві дитини".

Як повідомлялося, мешканці Лощинівки на зборах та сесії сільради 28 серпня нарікали, що втомилися від свавілля членів ромської громади, які нібито причетні до розповсюдження наркотичних засобів, грабежів та інших правопорушень. І вбивство дитини стало останньою краплею, що переповнила чашу терпіння. На зустрічі керівництва Ізмаїльського району та ромської громади було погоджене рішення про перевезення у понеділок десятьма родинами ромів свого майна з Лощинівки в одне з сусідніх сіл району. Підрозділ поліції, який другий день перебуває в цьому населеному пункті, мав забезпечити їхню охорону.

Фото: Думская 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-