Майже дві третини українців вважають Росію ворожою державою

Майже дві третини українців вважають Росію ворожою державою

Опитування
Укрінформ
Порівняно з 2014-2015 роками трохи менше українців підтримують членство в ЄС. Але негативне ставлення до союзу з Росією зберігається.

Про це повідомив заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха, коментуючи  результати останнього загальнонаціонального опитування, проведеного Інститутом соціології у співпраці з БФ "Інтелектуальна перспектива" з 13 червня по 4 липня 2016 року.

"Є ще один досить тривожний показник. У 2014-15 роках була дуже консолідована думка щодо геополітичного вибору України. Тоді переважна більшість вважали, що Україна має йти в напрямку європейської інтеграції. Зараз є певне розчарування - і тут попрацювала особливо Росія, яка використовує будь-які можливості, щоб дискредитувати у свідомості багатьох людей саму ідею євроінтеграції, і самі європейці нас охолоджують, кажучи, що нам там бути років через 20, не раніше. Хоча українці - оптимісти, переважна більшість вважають, що за 20 років ми будемо в Європі. Але зараз тільки 48% упевнені в тому, що треба йти в цьому напрямку. А в минулих роках - 2014-2015 - було відповідно 51% та 56%", - зазначив Євген Головаха.

Він застеріг, що ми можемо знову вийти у ситуацію невизначеності, що викликає тривогу, бо "найгірше для країни навіть не те, що вона у скрутному становищі". У такому становищі була Польща, коли розвалилася соціалістична система, там теж була дуже погана економічна ситуація. Але завдяки консолідованості громадської думки і масової свідомості вони достатньо швидко цю скруту подолали. І для нас дуже важливо, щоб була саме ця консолідованість, бо в іншому випадку ми не зможемо розвиватися в будь-якому напрямку.

"Хоча російський напрямок при цьому взагалі не обирається. Майже дві третини населення вважають, що Росія - це ворожа до нас країна. І шлях до інтеграції з Росією зараз обирають не більше 20-25% за різними способами вимірювання. Але залишається отой самий невизначений, багатовекторний, з яким ми жили 23 роки і бачимо, до чого прийшли - до Євромайдану. А якщо ми знов до цього повернемося, через 10 років може повторитися саме така ситуація. Тобто це велика загроза консервації ситуації", - підкреслив Головаха. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-