Серед українців побільшало оптимістів

Серед українців побільшало оптимістів

Опитування
Укрінформ
Основними почуттями, які виникають у людей, коли вони думають про майбутнє України, у 2016 році  виявилися надія (44%), тривога (38%), страх (23%) та оптимізм (22%).

Це засвідчують дані останнього загальнонаціонального опитування, проведеного Інститутом соціології НАНУ у співпраці з Благодійним фондом "Інтелектуальна перспектива" з 13 червня по 4 липня 2016 року, сказав під час презентації опитування заступник директора Інституту соціології НАНУ Євген Головаха.

"Сьогодні визначальним почуттям, з яким люди ставляться до своєї країни, є почуття надії. Потім іде тривога. Але сьогодні надії навіть більше, ніж було у відносно стабільний і благополучний період початку 2013 року. Тобто втрачено дуже багато за ці роки. Але не втрачена надія на зміни. У 2013 році надію відчували 32%. У 2016-му 44% живуть з надією, що Україна зміниться на краще. Хоча сучасний стан оцінюється дуже низько - і за економічними показниками, і за політичним станом. Благо, що українці все ж таки не вважають ситуацію насамперед вубохонебезпечною, але переважна більшість - більше 50% - вважають її дуже напруженою. Тобто ми живемо в напруженому суспільстві, але досі зберігаємо здоровий глузд і можливість адаптуватися до цієї ситуації", - сказав Головаха.

За його словами, цей факт свідчить про те, що за роки незалежності зріс потенціал адаптованості людей до нового суспільства, що дозволяє гідне соціальне самопочуття.   

"Порівняно з 1992 роком, коли в нас були достатньо оптимістичні погляди на майбутнє своєї країни, коли ніхто не розумів усю складність проблем, які будуть стояти перед суспільством і державою, ми багато чого втратили - і по політичних преференціях, і установках людей, і у ставленні до ринкової економіки, дещо і психологічно. Хоча в цілому, якщо відзначити головну тенденцію, якщо в 1990 роки українці переважно вважали себе людьми, не адаптованими до нового суспільства, і усі показники переконливо про це свідчили, то сьогодні цього вже немає. І не випадково індекс соціального самопочуття, який в середині і наприкінці 1990 років був дуже низьким, бо люди почувалися досить погано в тій Україні, почав суттєво зростати  на початку 2000 років", - зазначив Головаха.  

Він додав, що при цьому навіть скрута в останні роки, важкі для переважної більшості людей, пов'язані з багатьма проблемами - і війни, і економічного занепаду, все ж таки не призвели до драматичного зниження цього показника.

"Зараз він становить 38,7 (40 - це умовна нульова відзнака, коли позитивні і негативні установки збалансовані). Тобто ми знаходимося трохи нижче цієї умовної межі. Але такими ми були і 3, і 5 років тому. І я думаю, що цей потенціал адаптованості людей до нового суспільства дозволяє навіть у таких, найскладніших умовах для України за всі роки незалежності не втрачати відчуття більш-менш гідного соціального самопочуття", - підкреслив Головаха.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-