Transparency: Несертифіковане е-декларування - це просто показуха

Transparency: Несертифіковане е-декларування - це просто показуха

Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Transparency International стурбована тим, що Україна представила нову систему електронного декларування без необхідної сертифікації безпеки.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на сайті неурядової організації.

"Transparency International стурбована тим, що Україна представила нову систему електронного декларування по боротьбі з корупцією, але без необхідної сертифікації безпеки, що означає, що вона формально не може бути використана для переслідування державних службовців, які надають фальшиві відомості про свої активи", - йдеться у заяві.

В організації зазначають, що система електронного декларування без сертифіката безпеки - лише показуха. "Президент Порошенко пообіцяв, що система електронного декларування буде введена з 15 серпня - але без сертифіката безпеки це просто показуха, яка не може боротися з корупцією. Це буде розглядатися як символічний крок, який спустить корупцію з гачка" - наголосив голова Transparency International Хосе Угас.

У заяві також підкреслюється, що система електронного декларування є попередньою умовою для України, щоб отримати безвізовий режим з ЄС та черговий транш від Міжнародного валютного фонду, а також фінансову допомогу з боку Євросоюзу і Світового банку.

"Президент Порошенко повинен продемонструвати, що він серйозно ставиться до рішення проблеми незаконного збагачення державних посадових осіб, наполягаючи на негайній сертифікації системи електронного декларування. Це може здаватися незначною формальністю, однак для українців, яким набридла корупція, що калічить їхню країну, - це важливий крок до повернення довіри" - резюмував Угас.

Як повідомлялося, відповідно до рішення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), система е-декларування розпочала роботу о 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року.

Водночас через відсутність атестату декларації не можна використовувати як доказ в суді, а посадовців, які опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

У Євросоюзі вже заявили, що запуск системи електронного декларування з сертифікатом технічної безпеки є ключовою умовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-