Урядова «гаряча лінія» допомагає громадянам отримати захист від внутрішніх і зовнішніх посягань

Урядова «гаряча лінія» допомагає громадянам отримати захист від внутрішніх і зовнішніх посягань

Укрінформ
Коріння злочинності, як відомо, криється в соціальних, політичних, економічних і духовних проблемах, притаманних кожному конкретному суспільству. 

Впродовж часу свого існування людство намагалося протидіяти цьому соціально негативному явищу двома основними способами: карати винних за вчинений злочин та підтримувати правопорядок через профілактику злочинності загалом. Йдеться про запобігання злочину, адже як і при будь-якій хворобі людини, варто завчасно передбачити шкідливі наслідки, аби потім не карати за них.

Тому одним із перших механізмів демократичних перетворень в країні стала реформа системи правоохоронних органів. Прийнятий минулого року Закон України «Про Національну поліцію», що заклав правові основи діяльності нового відомства, передусім забезпечуватиме охорону прав і свобод людини, а також протидіятиме злочинності, підтримуватиме публічну безпеку й порядок. Тому сьогодні нова поліція виконує: профілактичну, адміністративну, оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну, виконавчу, охоронну функції.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку поточного року на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 20 тис. звернень щодо роботи Національної поліції України, зокрема, з питань надання допомоги правоохоронцями у захисті громадян від злочинних посягань на їх власність, життя і здоров’я, при порушенні громадського порядку та спокою тощо. За вказаний період також було зареєстровано понад 200 подяк працівникам нової поліції.

Так, заявник із м. Маріуполь Донецької області звернувся на урядову «гарячу лінію» з проханням вжити негайних заходів до водія легкового автомобіля з приводу перевищення ним швидкості та створення небезпечної ситуації на дорозі. Адже громадянину, а він є інвалідом III групи, довелося швидко реагувати, аби поступитися автомобілю «ВАЗ-ЛАДА» на пішохідному переході, який «летів» зі швидкістю близько 100 км/год. Головним управлінням Національної поліції в Донецькій області чоловіка повідомлено, що після проведеної перевірки водія було притягнуто до адміністративної відповідальності із накладенням стягнення у вигляді штрафу.

Львів’янка зателефонувала на урядову «гарячу лінію» і поскаржилася  на протиправні дії начальника одного з райвідділів Національної поліції, який дав розпорядження відпустити затриманого правоохоронцями громадянина, котрий намагався витягнути у неї гроші в маршрутці. Жінка просила надати роз’яснення з цього приводу. Головним управлінням Національної поліції у Львівській області громадянку сповістили про призначення службового розслідування, за результатами якого було встановлено, що наведене порушення знайшло своє підтвердження. Тож до винних були вжиті відповідні заходи дисциплінарного реагування та відкрито кримінальне провадження. Досудове розслідування наразі триває.

Багатодітна мати з Коломийського району Івано-Франківської області зателефонувала на урядову «гарячу лінію» з проханням захистити її від п’яної агресії  чоловіка та батька їхніх чотирьох дітей, який погрожує всім фізичною розправою. До цього жінка зверталася за телефоном 102 до представників Національної поліції, проте вони не ізолювали пиятика, а матері з дітьми довелося переховуватися в лісі, оскільки вони не могли ночувати вдома. Жінка слізно благала вжити невідкладних заходів щодо ізоляції її чоловіка, адже він погрожував розправою й односельцям, які хотіли прихистити на ніч матір з дітьми. Головним управлінням Національної поліції в Івано-Франківській області жінку повідомили про проведену профілактичну бесіду з її чоловіком та про винесення йому офіційного попередження щодо недопущення насильства у сім'ї.

Жителька Закарпаття повідомила на урядову «гарячу лінію» про неправомірні дії та переслідування сусідки, яка тривалий час її ображає, погрожує, а одного разу навіть облила невідомою рідиною. Жінка просить вжити дієвих заходів реагування, оскільки раніше подана нею заява до місцевого управління Національної поліції щодо цих неправомірних дій, на її думку, не спрацювала. Головним управлінням Національної поліції в Закарпатській області громадянці була надана письмова відповідь, у якій жінку запевнили в проведенні профілактичної бесіди виховного характеру з її кривдницею щодо недопущення нею в подальшому протиправних дій стосовно заявниці.

За період з 29 липня по 4 серпня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 35091 дзвінок, а також 670 звернень зареєстровано через Інтернет.

Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово за новим коротким номером 15-45 (безкоштовно як з мобільного, так і зі стаціонарного телефону), також продовжує працювати безкоштовно зі стаціонарного телефону номер: 0-800-507-309.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-