Вісім найгучніших корупційних скандалів липня. Як просуваються справи?

Вісім найгучніших корупційних скандалів липня. Як просуваються справи?

Аналітика
Укрінформ
Частині фігурантів кримінальних проваджень вдалося втекти, хтось знайшов мільйони гривень для застави, інші - сидять 

Нинішнє літо виявилося спекотним як для борців з корупцією, так і для самих корупціонерів. Майже щодня з вуст правоохоронців ми дізнаємося про гучні затримання, маємо можливість споглядати виставлені в інтернеті фото з розкладеними по столах і підлогах сотень тисяч доларів, колекціями годинників і інших вилучених у корупціонерів коштовностей. Втім, за новими скандальними викриттями не варто забувати про попередні, аби переможні реляції правоохоронців не виявилися булькою, а злочинці через недбалість слідства не вийшли на свободу.

Отже, чим порадував нас антикорупційний липень?

1.СПРАВА ОЛЕКСАНДРА ОНИЩЕНКА ТА «УКРГАЗВИДОБУВАННЯ»

Якщо прокуратурі вдасться притягнути Олександра Онищенка до кримінальної відповідальності – він, на думку багатьох експертів, і буде саме тією «крупною рибою», для ловлі якої й було створено розгалужену структуру державних органів по боротьбі з корупцією.

27 липня Юрій Луценко нарешті підписав повідомлення про підозру Онищенку, а спеціалізована антикорупційна прокуратура передала його адвокатам та родичам нардепа. Як відомо, раніше, 5 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і  арешт нардепа Онищенка. Так, за притягнення до відповідальності проголосували 275 нардепів, за дозвіл на затримання - 265, за дозвіл на арешт - 263.Втім сам депутат, не очікуючи результатів голосування, втік з країни.

Онищенка підозрюють в організації корупційної схеми з реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з ПАТ «Украгазвидобування». За попередніми даними НАБУ, в результаті викритої газової схеми державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн, з яких 1,6 млрд - це кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства. 1,3 млрд грн - це несплачена сума ренти за користування надрами.

Експерти вважають, що в орбіту цієї справи можуть потрапити й  інші високопосадовці і відомі політики. Загалом, справа розслідується за чотирма статтями Кримінального кодексу, а саме: створення злочинної організації, вчинення злочину злочинною організацією, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та фіктивне підприємництво.

Наразі прокуратура здійснює передбачені КПК процедури  офіційного виклику нардепа для проведення слідчих дій. Після цього Онищенка буде оголошено  у міжнародний розшук. Нині, за інформацією правоохоронних органів, Онищенко переховується у Російській Федерації.Однак сам він в ефрі одного з каналів заявив, що готує документи для отримання політичного притулку у Великій Британії. Інші 10 осіб, що проходять у «газові справі», заарештовані судом на 60 діб.

2.«БУРШТИНОВА» СПРАВА

Війна з нелегальним видобутком бурштина триває вже давно, але жодних результатів вжиті заходи не давали. Громадськість пов`язувала це з корупцією у владних кабінетах і правоохороних органах. Ця версія була підтверджена в ході спецоперації, яку 4 липня провели ГПУ разом з СБУ і Нацполіцією. В результаті будо затримано п'ятьох членів злочинної організації, яка, за даними правоохоронців,  займалася незаконними оборудками з видобування бурштину.

За версією Генпрокуратури, очолювали у злочинну схему заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик та підполковник контррозвідки місцевого управління СБУ Вадим Федорук. Загалом злочинна організація, до якої також входили працівники правоохоронних органів регіону, голови райдержадміністрацій, керівники районних прокуратур, керівники лісгоспів, а також представники криміналітету, за версією слідства, налічує 32 особи.

6 липня Голосіївський районний суд м. Києва задовольнив клопотання Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України та обрав організаторам та керівникам злочинної організації такі запобіжні заходи: Федоруку - у вигляді тримання під вартою, із альтернативою внесення застави у розмірі 5 млн 200 тис грн, а Боровику - тримання під вартою, із альтернативою внесення застави у розмірі 9 млн 646 тис грн. Крім того, колишнім співробітникам райвідділів Національної поліції суд ухвалив запобіжні заходи у виді тримання під вартою, із альтернативою внесення застави у розмірі 2 млн 700 тис грн та 5 млн грн. Чи скористалися підозрювані правом внесення застави наразі невідомо.

3.ЕКС-ЗАСТУПНИК МІНІСТРА ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я РОМАН ВАСИЛИШИН

Василишина затримали вночі 8 липня при спробі отримання хабара. В прокуратурі повідомили, що високопосадовець систематично отримував кошти від керівництва урологічного центру, розташованого в Олександрівській лікарні в Києві. Він особисто координував схему оплати послуг пацієнтами готівкою, без відображення в офіційній звітності. Співробітники СБУ задокументували, що чиновник щотижня отримував від 50 до 100 тисяч гривень, залежно від кількості проведених центром операцій.

Водночас був затриманий і один з керівників центру. Під час обшуків у зловмисників було вилучено понад 50 тис дол США, 320 тис грн та 2,5 тис євро.

Цього ж дня Василишина відсторонили від займаної посади в МОЗ, яку він обіймав з листопада 2015 року.

Дніпровський райсуд столиці обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 днів з можливістю внесення застави у сумі 2 млн 856 гривень, 11 липня заставу було внесено. Василишин до суду вийшов на свободу.

4.ЕКС-ПОСАДОВЦІ НБУ

Екс-заступник голови Нацбанку Олексій Ткаченко та колишній директор Генерального департаменту банківського нагляду Роман Яковлєв  були затримані 13 липня. Обом екс-чиновникам інкримінується розкрадання шляхом зловживання службовим становищем на суму 787 млн 396 тис. 148 гривень. Є й тяжче звинувачення - обом інкримінують державну зраду.

14 липня Голосіївським судом Києва обрано запобіжний захід Олексію Ткаченку присудили 60 діб ув'язнення або 20 млн гривень застави, а Роману Яковлєву - 60 діб ув'язнення або 10 млн гривень застави. При тому. Що обвинувачення вимагало застави по 400 млн грн.

Чи внесено застави, наразі невідомо.

5.СПРАВА ЗАБУДОВНИКА АНАТОЛІЯ ВОЙЦЕХОВСЬКОГО

Войцеховський був затриманий 15 липня. Генпрокуратура відкрила проти нього кілька кримінальних справ за фактами організації та керівництва організованою групою для самовільного захоплення земельних ділянок в місті Києві, використання їх в 2004-2016 роках для незаконного будівництва житлових і офісних комплексів, привласнення коштів інвесторів в будівництво і ухиленні від сплати податків.

Войцеховського називають сполучною ланкою між 63 компаніями, які входять в так звану «Укогруп». Вона будувала в столиці близько 40 житлових комплексів на самовільно зайнятих земельних ділянках. Сама група мала ознаки фінансової піраміди і проіснувала майже 10 років. На думку експертів, розслідування цієї справи може привести до високих владних кабінетів, де кришували забудовників-махінаторів.

За даними КМДА, кількість інвесторів, які так і не зможуть стати законними власниками квартир, - близько десяти тисяч осіб, що в 6 разів перевищує кількість ошуканих в афері «Еліта-Центр».

У ніч на 17 липня Печерський суд Києва призначив забудовнику запобіжний захід у вигляді двох місяців ув'язнення з можливістю вийти під заставу у 14 млн грн. Прокуратура вимагала 50 мільйонів застави.

26 липня Апеляційний суд мав розглянути скаргу Войцехівського на арешт. Однак засідання перенесли на 4 серпня. Адвокат забудовника Юліан Волошин стверджував, що підзахисний не має коштів, необхідних для застави.

27 липня, за Анатолія Войцехівського таки внесли заставу.

6. МЕРИ БУЧІ ТА ІРПІНЯ

Скандал з незаконним розпродажем рекреаційних земель у двох курортних містах Київської області назрівав. Детонатором, певною мірою, стали розборки в селищній раді Коцюбинського.

21 липня ГПУ провела обшуки у мера Бучі  Анатолія Федорука та мера Ірпеня Володимира Карплюка за підозрою у незаконному виведенні з лісового фонду ділянок площею 890 га поблизу м. Буча, зміни їх цільового призначення та подальшого переведення до земель житлової та громадської забудови. Під час обшуків вилучено значну кількість документів, які вказують, що ці землі спочатку незаконно виводилися з лісового фонду, потім видавалися підставним особам, після чого передавалися у власність та користування родичів посадових осіб бучанської та ірпінської міськрад.

За рахунок вказаних вище земель лісогосподарського призначення Бучанською міською радою протягом 2006-2012 років незаконно відведено у власність земельні ділянки низці фізичних , у тому числі підставних, осіб. Гучності скандалу додав той факт, що серед бенефіціарів афери сплило прізвище колишнього  першого заступника голови ВРУ Калєтніка, якому в результаті оборудки перепало 14 га земель лісового фонду.

Бучанський мер Анатолій Федорук був затриманий, з ним проводилися слідчі дії. Проте вже 22 липня він вийшов на роботу.

Натомість мер Ірпеня Володимир Карплюк, за інформацією ЗМІ, разом зі своєю родиною втік з країни. Наразі він на зв'язку, але не повідомляє де  перебуває «заради власної безпеки», і не вважає себе втікачем.

7.СПРАВА «ОХМАТДИТ»

І ще одна афера, про яку тривалий час не втомлювалася говорити громадськість. 21 липня СБУ повідомила, що викрила розкрадання чиновниками та підприємцями більше дев'яти мільйонів гривень на київській дитячій лікарні «Охматдит».

За матеріалами слідства, протягом 2012-2014 років державне підприємство «Укрмедпроектбуд» отримало з бюджету кошти на закупівлю медичного обладнання та добудову дитячої лікарні. На ці гроші чиновники уклали договір з комерційною структурою ТОВ «Укрпрофмед». Співробітники спецслужби встановили, що за попередньою змовою з посадовцями бізнесмени штучно завищили вартість обладнання та робіт на 9,2 мільйона гривень.

Під час обшуків в офісах та за місцями проживання у шести фігурантів справи, правоохоронці вилучили документи, печатки та інші докази, які доводять розкрадання державних коштів, виділених дитячій лікарні.

В ході досудового розслідування було встановлено, що до скоєння кримінальних правопорушень причетні три колишніх директора ДП «Укрмедрпроектбуд» і ТОВ «Укрпрофмед», 27 липня їм було оголошено підозру.

28 липня Печерським районним судом м. Києва двом екс-директорам обрано міру запобіжного заходу, одній у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 3 мільйони 834 тисячі гривень, другій - цілодобовий домашній арешт.

Третьому фігуранту справи запобіжний захід не обрали - він перебуває у столичній лікарні.

8. ПОДАТКІВЦІ-МІЛЬЙОНЕРИ

27 липня детективи НАБУ спільно з працівниками Департаменту захисту економіки  Нацполіції затримали двох посадових осіб податкової інспекції одного з районів м. Києва - слідчого та начальника слідчого управління фінансових розслідувань, а також адвоката, який виконував роль посередника. Їм інкримінують одержання неправомірної вигоди - вимагання 36 тис. доларів США від підприємця міста Києва. Посадовці затримані під час передачі частини вказаної  суми, а саме 10 тис. доларів США.

Проте суспільний резонанс викликав не сам факт отримання хабаря, а  сума коштів у іноземній валюті, яку виявили при обшуках в службових кабінетах рядових, здавалося б, податківців. У одного із затриманих, наприклад, вилучили близько 1,7 млн. грн., 33 тис. фунтів стерлінгів, 112 тис. євро та 270 тис. доларів США.

Як повідомили правоохоронці, наразі, наразі джерела походження коштів перевіряються.

Світлана Карабань, Євген Якунов. Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-