У Львові вшанували пам'ять польських професорів, розстріляних фашистами

У Львові вшанували пам'ять польських професорів, розстріляних фашистами

Укрінформ
Львів'яни разом із польськими сусідами вшанували 75-ту річницю загибелі львівських професорів від рук фашистських окупантів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На Вулецьких пагорбах в обласному центрі, де був розстріляний цвіт місцевої інтелігенції, представники міської і обласної влади, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін, делегація з РП та представники академічної спільноти і громадськості міста поклали квіти до меморіалу, спорудженого на місці трагедії.

"Коли п’ять років тому ми відкривали цей пам’ятник, то навіть у страшному сні не могли подумати, як зміниться хід історії у наступні роки. Українці гинули під час Революції Гідності, гинули за загальнолюдські цінності, за право бути вільним народом, гинуть і тепер, захищаючи не тільки себе чи свою землю, ми захищаємо весь цивілізований світ, людей доброї волі, які хочуть жити за Божими заповідями", - зазначив міський голова Андрій Садовий.

За його словами, тепер і українці і поляки мають докласти максимум зусиль, щоб не повторювались трагічні сценарії військових протистоянь, які в першу чергу винищують цвіт нації, наукову та мистецьку еліту.

У липні 1941 року німецькі окупанти розстріляли близько 45 польських учених і викладачів університету, Львівської політехніки, консерваторії та інших вишів міста, а також членів їхніх сімей та гостей.

Меморіал розстріляним ученим на Вулецьких пагорбах був відкритий 3 липня 2011 року до 70-х роковин загибелі професорів. У міжнародному конкурсі на кращий проект перемогу здобув спільний польсько-український проект скульптора Олександра Сліви з Кракова та львівських архітекторів Олега Трофименка і Дмитра Сорокевича.

Монумент-арка складається із 10 каменів, які символізують 10 Божих заповідей. П’яту заповідь – "Не вбий!" – порушено, ніби збито, і це символізує загрозу руйнування цілісної конструкції світу.

Фото: День

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-