Доповідь ООН: за 2014 рік від наркотиків загинули понад 200 тисяч людей

Доповідь ООН: за 2014 рік від наркотиків загинули понад 200 тисяч людей

Укрінформ
У 2014 році від наркотиків загинули 207,4 тис. осіб, рівень смертності від наркотиків у світі становив 43,5 випадка на мільйон осіб у віці 15-64 років.

Такі дані озвучив радник Управління ООН з наркотиків і злочинності в Україні Мірзахід Султанов, представляючи "Всесвітню доповідь про наркотики" за 2014 рік на прес-конференції в Укрінформі.

"За оцінками, у 2014 році наркотик приймав кожен двадцятий дорослий, в сукупності - чверть мільярда людей у віці від 15 до 64 років. Незважаючи на значущість цього показника, за останні чотири роки він, схоже, не збільшився щодо чисельності світового населення", - сказав він.

За даними доповіді, понад 29 млн осіб, що вживають наркотики, страждають внаслідок цього на різні розлади, в це число входять 12 млн осіб, що вживають наркотики шляхом ін'єкцій, з яких 14 відсотків живуть з ВІЛ. Приблизно половина всіх смертей, пов'язаних з наркотиками, викликані передозуванням і здебільшого є наслідком прийому опіоїдів.

Найпоширенішим наркотиком у світі залишається канабіс. У 2014 році, за оцінками ООН, його вживали 183 мільйони осіб. На другому місці за ступенем популярності залишаються амфетаміни. Споживання опіатів і рецептурних опіоїдів, які приймало 33 мільйони людей, є менш поширеним, однак опіоїди залишаються головними наркотиками, що заподіюють шкоду і підривають здоров'я населення.

Канабіс також залишається головним об'єктом наркобізнесу у всьому світі.

Султанов зазначив, що характерною особливістю ринку є поява великої кількості нових речовин. Збір даних за 2015 рік ще триває, але УНЗ ООН вже отримало інформацію про 75 вперше виявлених нових речовин, в той час як у 2014 році повідомлялося лише про 66 нових речовин.

У свою чергу т.в.о. голови Державної служби України з контролю за наркотиками Олег Дзісяк зазначив, що в Україні також на тіньовому ринку виявлено наплив нових психоактивних речовин, і служба України з контролю за наркотиками веде серйозну роботу щодо їх вивчення. Він також зазначив, що на незаконному ринку наркотиків в Україні переважає споживання опіатів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-