За

За "газово-тарифний позов" до Кабміну суд візьметься аж у вересні

Укрінформ
Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження в адміністративній справі ГО "Тарифна мобілізація", яка звернулася з позовом до Кабінету міністрів з вимогою переглянути ціну на газ у розмірі 6879 грн за тисячу кубів.

Про це повідомляє прес-служба громадської організації.

"Справу призначено на початок вересня, всю доказову базу зі свого боку ми надали. "Тарифна мобілізація" оскаржує абзац 2 ч. 3 п. 2 постанови КМУ № 315, саме яким затверджено нову ціну на газ для населення. У Кабміні наполегливо переконують, що встановлена ціна на газ єдина та ринкова. Це відверта брехня, бо ринку газу в країні нема, диференціація цін залишилась, і їхній аудит ніхто не проводить. Ми апелюємо до того, що така ціна не є прозорою, тим більше, що в Постанові відсутні будь-які економічні розрахунки та структура граничної роздрібної ціни", – вказує керівник "Публічного аудиту" та співініціатор "Тарифної мобілізації" Максим Гольдарб.

За розрахунками фахівців "Публічного аудиту", справедлива ціна на газ становить не більше 3 500 грн за тисячу кубометрів.

"Це підтвердили також інші експерти в сфері тарифікації та газової енергетики", - йдеться у повідомленні.

На думку ГО "Тарифна мобілізація", урядова постанова порушує принцип недискримінаційності. Адже вартість газу для релігійних організацій було встановлено в розмірі 3 913 грн за тисячу кубів, чим Кабмін підтвердив її рентабельність та економічну обгрунтованість.

"То чому ж тоді ціни для подібних категорій споживачів відрізняються більш ніж у півтора рази?" – акцентує Гольдарб.

Позивачі також вказали, що ціна на природний газ для побутових споживачів була встановлена за відсутності фінансового плану газодобувної компанії Укргазвидобування за 2015-2016 рр. та її інвестиційної програми розвитку. До того ж, вона йде врозріз із вимогами третього енергопакету (реструктуризації Нафтогазу, поділу видів діяльності, 100-відсоткового обліку, наявності ринкового регулятора).

На думку ГО "Тарифна мобілізація", відбулося абсолютне порушення ЗУ "Про житлово-комунальні послуги", за яким ціни й тарифи на ЖКП мають відповідати досягнутому рівню соціально-економічного розвитку.

"Погодьтеся, ніяк не співставляються п’ятикратне підвищення тарифів на газ, трикратне на воду і при цьому мінімальної заробітної плати – лише на 19%", – акцентують експерти "Тарифної мобілізації".

"Тобто колапс у комунальній сфері може настати тільки через те, що Кабмін вирішив накрутити ціну на газ, аби поставити народ в умови вимушеності віддавати свої заощадження. Це точно не економіка. Абсурдність полягає в тому, що надута в два рази ціна на газ потім ділиться – це прибуток олігархату, монополістів, які є власникам", – резюмує Гольдарб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-