Україна оскаржує рішення Суду ЄС про компенсацію Януковичу

Україна оскаржує рішення Суду ЄС про компенсацію Януковичу

Укрінформ
Міністерство юстиції України оскаржує рішення другої апеляційної інстанції Суду Європейського Союзу про компенсацію судових витрат у трьох справах щодо апеляції родини екс-президента Віктора Януковича відносно запровадження з боку ЄС персональних санкцій.

Про це власному кореспонденту Укрінформу повідомив співробітник прес-служби Суду ЄС Балаш Легоцький.

«Україна подала три апеляції за трьома різними справами. Йдеться про ухвалу Суду Євросоюзу, який зобов’язує Україну взяти на себе витрати, пов’язані з тим, що українська сторона вирішила долучитися у якості третьої сторони до трьох справ Януковичів (Віктор Янукович (народився у липні 1950 року) та його синів Олександра і Віктора (загинув у березні 2015 року - ред.)», - заявили у Суді ЄС. 

Як повідомляв Укрінформ, Суд Євросоюзу своїм рішенням від 11 березня 2015 року зобов’язав державу Україна компенсувати екс-президенту Віктору Януковичу кошти, які були витрачені позивачем у зв’язку із вступом держави до справи у якості третьої сторони та подальшим виходом із неї. Водночас у рішенні Суду ЄС не вказана конкретна сума коштів, яку Україна має компенсувати позивачу в особі Януковича. Як пояснив представник Суду ЄС, сторони повинні самі дійти згоди щодо суми компенсації, в іншому випадку – урегулювати ситуацію у судовому порядку.

У рішенні Суду ЄС також констатується, що 16 вересня 2014 року Україна подала заявку на вступ до справи у якості третьої сторони з метою підтримки відповідача – Ради ЄС.

Однак 24 грудня 2014 року Україна відкликала своє клопотання та вийшла зі справи.

Нагадаємо, у січні 2016 року Генеральна прокуратура України повідомила, що Віктор Янукович проходить обвинуваченим у шести справах. У сукупності його звинувачують у заволодінні державним майном на суму 809 мільйонів гривень.

Крім того, Януковича звинувачують у тяжких злочинах, зокрема створенні злочинної організації та діях, що спричинили смерть людей. За цими звинуваченнями передбачається покарання від 10 до 15 років в'язниці або довічне ув'язнення.

Вперше санкції проти українських високопосадовців, серед яких і екс-президент Янукович, були запроваджені Євросоюзом у березні 2014 року терміном на один рік. Після того вони двічі були продовжені - у березні 2015-го і березні 2016 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-