Потоп у Парижі: порятунок шедеврів Лувру контролював сам президент

Потоп у Парижі: порятунок шедеврів Лувру контролював сам президент

Фото
Укрінформ
Після восьмиденного підняття рівень води у Сені у Парижі дещо знизився і стабілізувався, проте ситуація залишається екстремальною нижче за течією - у північно-східних департаментах Франції.

Про це заявив директор Французького центру моделювання стихійних лих Vigicrues Брюно Жане.

За його словами, якщо у п'ятницю рівень води в Сені досяг позначки 6,1 м о 15:00 за Києвом, то на 10:00 у суботу він знизився до 6,05 м.

«Ми перебуваємо на етапі стабілізації, навіть якщо (зниження) рівня води у Сені коливатиметься у межах 1-2 см», - сказав експерт.

За його словами, це є обнадійливим сигналом після восьми днів безперервного підняття рівня води у Сені. За даними центру Vigicrues, сьогоднішні показники набагато нижчі від показників 1910 року (8,62 м) і наблизилися до позначки 1982 року (6,18 м).

Водночас у Парижі, як і в 12 інших департаментах Франції, залишається найвищий, «помаранчевий» рівень небезпеки. У столиці все ще припинений залізничний і автомобільний рух вздовж столичних набережних, а також не працюють музеї, зокрема Лувр і Орсе, а також Національна бібліотека у палаці Бурбонів і виставковий комплекс «Гран Пале». Працівники музеїв та книгозбірні перенесли з підвальних сховищ на вищі поверхи усі експонати.

Президент Франції Франсуа Олланд у ніч з п’ятниці на суботу особисто відвідав Лувр, щоб підтримати працівників музею, які евакуювали цінні експонати з підземних  сховищ. Як повідомляється на сторінці Єлисейського палацу у Facebook, президента супроводжували міністр культури Одрі Азулай та президент Лувра Жан-Люк Мартінес.

Фото: Фейсбук

Мер Парижа Анн Ідальго оголосила про відкриття у двох шкільних гімназіях притулків для безхатченків.

Збитки від масштабних повеней влада попередньо оцінює у 600 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-