Місце для пантеону видатних українців визначено історією - представник УГКЦ

Місце для пантеону видатних українців визначено історією - представник УГКЦ

Укрінформ
Пантеон видатних українців має бути на київських горах, де були поховані князь Аскольд і Герої Крут та мріяв бути похованим патріарх Йосиф Сліпий.

Таке переконання висловив під час "круглого столу" в Укрінформі протоієрей УГКЦ Олекса Петрів, повідомляє кореспондент агентства.

"В Україні існує проблема пантеону, куди дійсно можна було би перехоронювати видатних українців. Тому що, як сказав перед смертю патріарх Йосиф Сліпий, якого спочатку поховали в Римі, потім перевезли до Львова, що "остаточно прах мій спочине на Київських горах". Тобто спочине у київській землі. І, безумовно, що такий пантеон у серці України, в столиці, конче потрібний. І про це треба подбати", - наголосив Олекса Петрів.

На його думку, мудрувати тут не треба, бо місце вже історично визначене.

"Сама історія так склалася, що такий пантеон - Руси-України - вже фактично є, починаючи від першого князя-християнина Аскольда і через поховання впродовж віків, через Героїв Крут, а тепер бійців, які загинули у війні з нинішнім агресором. Там - місце. Сам Бог приказує, щоби там був пантеон Руси-України", - сказав Петрів.

Він також наголосив на необхідності створення при Українському інституті національної пам'яті Фонду, який би опікувався цим питанням: "І церква могла би його популяризувати і брати посильну участь у його фінансовому наповненні. У Фонді мав би взяти участь і державний бюджет. За ці кошти можна було б створити інтерактивну мапу місць поховань видатних українців за кордоном. Дбати про ці поховання, зокрема і ті, що є в РФ і Казахстані".

Водночас Український інститут національної пам'яті очікує, що засідання оргкомітету Меморіалу українських героїв відбудеться вже найближчим часом.

"На сьогодні опрацьовано проект концепції українського національного пантеону. Президент України видав розпорядчий акт щодо створення оргкомітету. Засідання оргкомітету за участі його співголів - Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана і глави Адміністрації Президента має відбутися вже найближчим часом, де будуть розглянуті першочергові питання. Саме оргкомітет визначить конкретне місце для пантеону", - сказав начальник відділу обліку і збереження місць пам'яті УІНП Павло Подобєд.

За його словами, Український інститут національної пам'яті бачить це як "не якийсь абстрактний парк пам'ятників, скульптур, символів, а саме як формат українського національного пантеону в модерному розумінні - як у Варшаві, в Парижі, в багатьох державах Західної Європи і за океаном".

"Пантеон - це місце знакове. Там не можуть бути перепоховані тисячі, сотні чи навіть десятки видатних українців. Ідеться про те, що це сакральне місце, де перепоховані люди, які зробили винятковий внесок у розвиток, становлення Української держави, нашої історії і культури. І тут першочерговою має бути роль і модерація держави. Для нас надзвичайно важливо, щоб провідну роль відігравала саме держава", - підкреслив Подобєд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-