На Аскольдовій Могилі пропонують створити  Алею героїв і перепоховати Коновальця

На Аскольдовій Могилі пропонують створити Алею героїв і перепоховати Коновальця

Укрінформ
Громадська організація "Українська військова організація Спас 23"  пропонує створити в історичному некрополі Аскольдова Могила Алею українських героїв революції 1917-1921 років і перепоховати там Євгена Коновальця у рік його 125-річчя.

Про це на прес-конференції в Укрінформі у вівторок заявив голова ГО "Українська військова організація Спас 23" Володимир Волков.

"Ми виступаємо ініціаторами організації Алеї героїв в унікальному історичному місці, де протягом тисячі років відбувалися поховання всіх українських видатних діячів, - у історичному некрополі Аскольдова Могила. Започаткувати її ми пропонуємо з перепоховання Євгена Коновальця, що має відбутися у 125-річчя", - сказав  Волков.

Він нагадав, що у 2007 році підготовча робота щодо перепоховання полковника Коновальця перебувала "майже у фінальній частині", але "деякі сили" не дали можливості завершити цю справу і перевезти засновника ОУН на рідну землю.

"За нашою інформацією, термін оренди місця на кладовищі Роттердама закінчився майже два роки тому. І для того, щоб не опинитися в ситуації, коли місце поховання українського героя буде зрівняно з землею, пропоную громаді об'єднатися і в цьому році обов'язково це зробити", - наголосив Волков.

Він також поінформував, що УВО "Спас 23" проводить підготовчу роботу щодо перепоховання на Аскольдовій Могилі двох героїв Крут, похованих на Лук'янівському кладовищі у Києві, та ще двох, могили яких знаходяться у селищі Городище на Черкащині.

Голова УВО "Спас 23" зазначив, що Український інститут національної пам'яті не поділяє ідеї створення Алеї українських героїв на Аскольдовій Могилі і пропонує визначити місце для неї на території Музею історії України у Другій світовій війні або біля філармонії поруч з Аркою дружби народів. Однак, на його переконання, це "стовідсотково радянський підхід".

Окрім того, зауважив він, є думка, що похованих за кордоном видатних українців слід там і залишити, аби вони нагадували світові про Україну.  

"Але, як мінімум тих, хто просив повернути їх на рідну землю, треба повертати. Я маю на увазі того ж  Довженка і багатьох інших", - резюмував Волков.

Євген Коновалець  - український військово-політичний діяч, один з найвідоміших лідерів національно-визвольного руху початку та середини ХХ ст.

З грудня 1922 року був в еміграції. Жив у Чехословаччині, Німеччині, Швейцарії та Італії.

На початку 1929 року у Відні з ініціативи Коновальця та його однодумців була створена Організація Українських Націоналістів (ОУН). Сам Коновалець став її першим головою.

Коновалець загинув 23 травня 1938 року в Роттердамі (Нідерланди) в результаті теракту, організованого НКВС. Похований на цвинтарі Кросвейк у Роттердамі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-