МОЗ проситиме ще 133 мільйони на лікування пацієнтів за кордоном

МОЗ проситиме ще 133 мільйони на лікування пацієнтів за кордоном

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я вже розподілило 203 мільйони гривень, виділених Держбюджетом на направлення українців на лікування за кордон, і проситиме додатково виділити на ці цілі 133 мільйони гривень.

Про це на брифінгу в середу заявив заступник міністра охорони здоров'я України Роман Василишин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На засіданні комісії по розподілу коштів 25 травня 203 мільйони гривень, які були виділені державою на лікування за кордоном, були вичерпані", - сказав Василишин.

Він поінформував, що цих коштів вистачило на лікування за кордоном 35 українських пацієнтів. У черзі на сьогодні перебуває ще 37 пацієнтів, які потребують такого лікування.

"Ми підрахували і попросили у комітетів Верховної Ради з питань охорони здоров'я, у бюджетного комітету, у Мінфіну виділити у цьому році 133 мільйони додаткових коштів, щоб ми мали можливість оплатити їх лікування за кордоном", - зазначив Василишин.

Водночас він зауважив, що у чергу на лікування за кордоном може додатися більше людей.

Урядовець поінформував, що з одного боку в міністерстві працюють на тим, як забезпечити лікування українських пацієнтів за кордоном, а з іншого - як зробити так, щоб через якийсь час мати можливість надавати їм необхідну медичну допомогу в Україні. За його словами, нині за кордон наші пацієнти направляються для виконання операцій з пересадки кісткового мозку від неродинних донорів та пересадки серця.

"Наприклад, за пересадку серця ми платимо 100 тисяч доларів, коли в Україні вона б коштувала 15 тисяч доларів", - зазначив Василишин.

За його словами, для виконання в Україні цих операцій не потрібно виділяти додаткові кошти, є також і фахівці, які можуть це робити, однак необхідно ухвалити зміни в законодавстві, які дозволили б проводити пересадку серця і в Україні.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо того, що за повідомленнями громадських активістів комісія з питань направлення пацієнтів на лікування за кордон збирається дуже рідко, Василишин зауважив, що "питання збору комісії - суто технічне".

"Ця комісія буде збиратися у міру потреби. У нас, наприклад, з'явилося 100 тисяч доларів, виділених на лікування дитини, яка, на жаль, померла і ми сьогодні вранці зібралися, щоб їх розподілити. Якщо у нас будуть кошти, ми готові збиратися щодня", - запевнив заступник міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-