Адвокати розповіли, як визволяли Савченко

Адвокати розповіли, як визволяли Савченко

Оновлюється
Укрінформ
Для захисту української бранки  було важливо поставити Кремль у такі умови, за яких Савченко не залишилась би у Росії навіть при винесенні їй обвинувального вироку, заявили адвокати.

"Я хотів би подякувати українській пресі. Українські ЗМІ, ви просто не розумієте навіть до кінця тієї ролі, яку ви зіграли", – про це адвокат Надії Савченко Марк Фейгін заявив на прес-конференції в Укрінформі.

Фейгін пояснив, що завданням адвокатів було перевести процес Савченко у політичну площину, оскільки виграти його в юридичній було просто неможливо, а для цього треба було «натиснути» на президента РФ Володимира Путіна. І в цьому захист Савченко отримав велику допомогу саме від української преси, сказав Фейгін.

***

Справою Савченко РФ хотіла прикрити авантюру з Кримом

"У Росії такого роду справи, коли є інтерес влади, а у справі Савченко був прямий інтерес влади - викрасти її з України, як і інших військовослужбовців, провести показовий пропагандистський процес, відбілити тих бандитів, які зараз під виглядом "ДНР" та "ЛНР" на сході України намагаються встановити російські порядки. І в врешті-решт, прикрити авантюру з Кримом. Уся ця димова завіса - пряма проекція дій Кремля", - заявив адвокат Микола Полозов.

Адвокат підкреслив, що у таких кримінальних справах Кримінальний кодекс - лише інструментарій влади, тому не варто говорити про незалежний суд чи справедливе розслідування.

"Для нас було важливо поставити Кремль у такі умови, при яких Савченко не залишилась би у Росії навіть при винесенні їй обвинувального вироку", - наголосив Полозов.

***

Звільнення Надії могло стати результатом негласних домовленостей

"Я не виключаю, що є якийсь великий зовнішньополітичний розклад, за яким Володимир Путін визнав для себе можливим звільнити Надію Савченко саме в такому форматі і в такий час", - сказав Полозов.

На його думку, звільнення Савченко є елементом "якихось" домовленостей між світовими лідерами.

"Почалася зустріч "Великої сімки", більша половина якої є присутньою в "нормандському форматі". Абсолютно не виключено, що при ухваленні рішень Кремль орієнтувався на думку західних лідерів, на ті негласних, скажімо так, не для всіх, домовленостей, які відбувалися між лідерами", - додав адвокат.

***

Українці Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв мають право не визнавати провину

"Помилування через прохання родичів потерпілих - такого ще жодного разу не було. Отже створюється якась нова практика, свободнорегульована або позапроцесуальна", - сказав Фейгін.

Адвокат зазначив, що зовсім не обов'язково писати прохання про помилування самим засудженим та підкреслив, що прохання про помилування - не є фактом визнання провини. Тому Солошенко і Афанасьєв мають право не визнавати свою провину.

Що стосується решти ув'язнених в Росії українців, то їхні питання, на думку Фейгіна, потрібно вирішувати колективно, а не окремо.

***

Путін може «образитися», що за звільнення Савченко санкції не зняли

Відповідаючи на питання, чи може справа Савченко вплинути на звільнення інших політв'язнів в РФ, Фейгін сказав: "Наскільки це може вплинути на долю інших українських політв'язнів, за однією версією - 11, за іншою  - близько 28? Ви знаєте, може вплинути, а може і не вплинути. Ну, а як зразок вже якась виникла практика, є якийсь вироблений механізм - взаємне прощення, тобто, вже цим шляхом можна йти в разі з підстаркуватим Солошенком і Афанасьєвим, у якого зараження крові ".

З іншого боку, за його словами, "якщо ми до кінця не будемо розуміти, який механізм цих домовленостей - більш довгостроковий, то, наприклад, після продовження санкцій, в найближчі дні червня Путін може сказати" Ах, ну от так, я пішов назустріч в питанні Савченко, мені назустріч не пішли до загальнополітичних питаннях, ми припинимо цей процес ".

***

Аудіо допиту Плотницького передали МЗС України

Захист Надії Савченко передав МЗС України аудіозаписи всіх засідань у справі Надії Савченко, в тому числі і допиту лідера ЛНР Ігоря Плотницького.

"Був такий епізод - це запрошення свідка Плотницького. В суді я його допитував, зокрема. Вони ж не хотіли Плотницького витягувати і все, що вони змогли зробити - це закрити це засідання, щоб брехня Плотницького не була публічно обговорюваною - ну, ніби як керівник невизнаної "ЛНР" ... Наші питання були як глузування стосовно нього, він навіть намагався робити мені зауваження, що ви з мене знущаєтесь і т.д. ", - розповів Фейгін.

***

"Санкційний список Савченко" все ще актуальний

Так званий "список санкцій Савченко" після звільнення української льотчиці не втрачає своєї актуальності, вважає Фейгін.

"Там список був Савченко-Сенцова, він називався по двом прізвищам. Від того, що Савченко видали, список не втрачає своєї актуальності", - підкреслив він, але не виключив, що цей список буде корегуватися.

"Я думаю, що це можна переформатувати, і до моменту, поки всі українські політв'язні не будуть повернені в Україну, потрібно над цим документом працювати", - сказав адвокат.

***

Росія намагалась «втогувати» за Савченко газопровід і повернення до ПАРЄ

Голова комітету з міжнародних справ Держдуми РФ Олексій Пушков вимагав обміняти українську льотчицю на відновлення повноважень російської делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи, повідомив Фейгін.

"Пушков - голова комітету з міжнародних справ Держдуми і голова російської делегації в ПАРЄ висував вимогу, щоб в обмін на Савченко їм повернули всі повноваження в ПАРЄ. Я був в ПАРЄ, коли мені це розповідали голови моніторингових груп по Росії", - сказав він.

Фейгін також підтвердив слова радника голови СБУ Юрія Тандіта про те, що Савченко пропонували обміняти на проведення газопроводу до Криму по території України.

Крім того, за інформацією адвоката, послу США в РФ Джону Тефту пропонували обміняти Савченко на двох ув`язнених у США громадян Росії на прізвища Бут і Ярошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-