У МЗС прокоментували

У МЗС прокоментували "цигарковий скандал"

Укрінформ
МЗС підтверджує, що в Закарпатській області був затриманий член родини дипломата, який перевозив контрабандні цигарки.

Про це заявив на екстреному брифінгу в Києві заступник міністра закордонних справ, керівник апарату МЗС Вадим Пристайко, повідомляє Європейська правда.

"Автомашина затримана, вантаж арештований. Не дипломат, не співробітник посольства був затриманий, а член родини і його приватне авто", - заявив він.

Пристайко додав, що члени родини також за законом мають дипломатичні паспорти.

Він підкреслив, що МЗС не санкціонувало перевезення цього дипломатичного вантажу.

За словами Пристайка, в автомобілі було двоє людей, обидва – члени родини українського дипломата. Він побічно підтвердив інформацію про особу співробітника посольства, назвавши його "громадянином Л.".

При цьому заступник міністра наголосив, що МЗС з'ясовує роль посла України в Словаччині Олега Гаваші у "цигарковому скандалі".

Пристайко не став коментувати зміст листа про дипломатичний вантаж, за допомогою якого контрабандисти намагалися уникнути митного огляду, пояснивши, що досі не отримав від прикордонників копію цього документа. "Якщо лист є і був підписаний, то МЗС не давало права ці родини передавати дипломатичну пошту", - наголосив він.

Водночас Пристайко поклав частину відповідальності на посла: "Посол мав бути в курсі всього, що відбувається в його посольстві, якщо не був в курсі, то це окреме питання до посла. Але ще гірше, радикально гірше, якщо він був в курсі. Тоді будемо ставити питання до Президента (про ротацію.- Ред.)".

Пристайко наголосив, що "від вечора суботи" перебуває в контакті з послом Гаваші, але той "стверджує, що він не був в курсі".

Заступник голови МЗС запевнив, що міністерство не перешкоджатиме розслідуванню.

"Наш дипломат так само є громадянином України, як і ви. І так само є відповідальність перед законом. Якщо це (наявність листа, тобто співучасть дипломата у контрабанді) підтверджується, то ми відкликаємо цього дипломата", - заявив він.

Нагадаємо, громадянин України в автомобілі з дипломатичними номерами намагався вивезти з країни майже 60 тисяч пачок цигарок під виглядом дипломатичного вантажу. Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль раніше оприлюднив ім’я цього чоловіка – ним виявився мешканець Києва Сергій Ліщишин, котрий є чоловіком першого секретаря посольства України в Словаччині Оксани Ліщишин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-