Справа Карпюка-Клиха: прокурори закінчили свою

Справа Карпюка-Клиха: прокурори закінчили свою "роботу"

Укрінформ
У дебатах на процесі українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха у Верховному суді Грозного обвинувачення закінчило свій виступ.

Про це написав у своєму Facebook журналіст Антон Наумлюк.

«Держобвинувачення закінчило виступати у дебатах сторін. Прокурор Саламбек Юнусов, через відсутність якого в минулий раз не відбулося засідання, лише заявив, що вважає провину підсудних доведеною і просить "прийняти правильне рішення"», - пише Наумлюк.

За його словами, основним був виступ прокурора Сергія Блинникова, що розділив свою промову на три частини: про Миколу Карпюка, Станіслава Клиха і свідчення основного свідка обвинувачення Олександра Малофеєва.

Зокрема, він зачитав витяги з первинних свідчень Карпюка, які той дав під час слідства і від яких відмовився, заявивши про тортури. Згідно з ними, Карпюк брав участь у боях у Грозному в той час і в тих місцях, де боїв насправді не було.

По епізоду Клиха прокурор сказав, що той вступив в УНА-УНСО, щоб пізніше отримати роботу СБУ. Було заявлено, що позиція Клиха в Грозному була від тунелю до площі Минутка, тобто там, де бої в той час не велися.

Настільки ж абсурдними були слова прокурора про свідчення основного свідка обвинувачення Олександра Малофеєва, який пішов на угоду зі слідством. Той нібито воював у Чечні разом з Салманом Радуєвим, якого насправді в описуваний час вже було затримано. У Першій Чеченській війні взагалі не брав участі командир Арбі Бараєв, хоча Малофеєв розповідав про те, що був з ним.

Наприкінці прокурор Блинников також попросив присяжних прийняти обвинувальне рішення.

Російське обвинувачення ставить за провину Карпюку та Клиху вбивство 30 військовослужбовців і замах на життя ще 15 солдатів, які вони нібито вчинили у складі загону "Вікінг" з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995-го у Грозному. Під час слідства до двох українців довго не допускали адвокатів, консула, піддавали тортурам. «Меморіал» визнав обох політв'язнями. 17 травня на початку дебатів суддя відмовився відвести присяжну, яка агітувала інших присяжних виносити рішення з оглядкою на владу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-