Чи готові українці повідомляти про корупцію

Чи готові українці повідомляти про корупцію

Опитування
Укрінформ
Близько 43% українців повірять у необоротність позитивних змін у державі, якщо будуть покарані корумповані високопосадовці.

Про це свідчать дані, отримані у ході опитування PACT Inc., повідомили Укрінформу в Transparency International.

«Серед громадських активістів таких, що вірять у покращення після справедливого покарання високопосадовців -  47%. А серед тих, хто не є активістом жодної організації - 38%. При цьому 28% осіб повідомили про свою готовність брати участь у боротьбі з корупцією», - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, 70% опитаних особисто ніколи не повідомляли про корупцію, адже не знають як.

«Крім успішно працюючих антикорупційних органів, необхідний суспільний тиск знизу - лише тоді корупція в Україні піде на спад. Ще один фактор успішного подолання цього «суспільного недугу» - справедлива судова система, що працює за принципом невідворотності покарання. Тільки тоді ми матимемо прогрес у протидії корупції», - вважає виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара.

Дослідники також поцікавилися у громадян, що стримує їх від активнішої участі в громадських ініціативах.

«25% відповіли, що не мають на це часу чи мотивації, а 20% не вірять, що їхня участь вплине на ситуацію. Таких найбільше серед не-активістів (29%) і найменше серед громадських активістів (14%). 20% опитаних не знають, в яких суспільних ініціативах можна взяти участь. На основі цього можна зробити висновок, що громадян треба активніше інформувати про різні суспільні ініціативи та пояснювати, для чого участь в них потрібна саме їм. Адже 52% опитаних будуть брати участь в ініціативах, які зачіпають їхню особисту проблему або їхньої родини, а 22% - якщо вони співчуватимуть людям, чиї проблеми зачіпаються», - зазначають у організації.

Опитування проводилося міжнародною організацією Pact з жовтня 2014 року по 11 листопада 2015 року. Були опитані 2000 громадян України з усіх регіонів, крім окупованого Криму та Донбасу. Серед них 882 особи, які брали участь принаймні в одній громадській ініціативі в останні 12 місяців (громадські активісти), 496 особи, які зацікавлені брати участь принаймні в одній громадській ініціативі (потенційні активісти) та 649 осіб, які не беруть участь в жодних громадських ініціативах і не хочуть брати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-