Верховний суд РФ розгляне передачу Україні Сенцова і ще трьох політв'язнів

Верховний суд РФ розгляне передачу Україні Сенцова і ще трьох політв'язнів

Укрінформ
Верховний суд Росії розгляне подання Мін'юсту РФ і Федеральної служби виконання покарань про передачу Україні "для відбування покарання" засуджених режисера Олега Сенцова, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва, а також засудженого за шпигунство Юрія Солошенка.

Про це повідомляє Коммерсант із посиланням на джерела.

За даними ресурсу, в обмін Росія розраховує отримати своїх громадян, засуджених в Україні. Однак обміну ще може перешкодити до кінця не вирішене питання з громадянством засуджених. Адже Сенцов і його соратники проходили у кримінальній справі як росіяни, а Конституція РФ забороняє видачу громадян своєї країни.

У правоохоронних органах розраховують, що передача засуджених українській стороні викличе зворотну реакцію. При цьому адвокати самих ув'язнених ніяк не пов'язують спробу повернути своїх підзахисних в Україну з процесом над колишніми російськими військовослужбовцями Олександром Александровим і Євгеном Єрофєєвим. За їхніми словами, вони мають намір діяти виключно в юридичній площині, не зачіпаючи політичні моменти і можливості обміну.

Адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна пояснила, що остаточне рішення про долю засуджених має ухвалювати Верховний суд РФ, якому відповідно до КПК належить розглянути відповідне "подання федерального органу виконавчої влади, уповноваженого в галузі виконання покарань, а також звернення засудженого, його представника та компетентних органів іноземної держави". За припущеннями Сидоркіної, розгляд питання може відбутися через один-два місяці або навіть більший термін через бюрократичню тяганину.

Вона особливо відзначила, що для позитивного рішення необхідно дотримання декількох обов'язкових умов: українське громадянство засуджених; наявність у Кримінальному кодексі України статей, що передбачають відповідальність за злочини, які вони вчинили, і відбуття не менше шести місяців позбавлення волі з моменту набуття вироком чинності.

Адвокат нагадала, що Сенцов, Кольченко й Афанасьєв проживали в Криму. Після його анексії Росією для того щоб зберегти українське громадянство, їм було необхідно відмовитися від російського. Однак вони цього не зробили, але і російських паспортів не отримали. "В результаті на досудовому слідстві вони вважалися росіянами, але Північно-Кавказький окружний військовий суд при ухваленні їм вироку їхнє українське громадянство не заперечував", - пояснила Сидоркіна. Вона також зазначила, що пізніше тодішній уповноважений з прав людини в РФ Елла Памфілова у своїй доповіді визнала засуджених громадянами України.

Фото: svoboda.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-