Петренко: Поки ми вимагаємо від РФ передачі лише чотирьох українців

Петренко: Поки ми вимагаємо від РФ передачі лише чотирьох українців

Укрінформ
Міністерство юстиції України направило російській стороні відповідні документи щодо передачі 4 раніше незаконно засуджених українських громадян - Сенцова, Кольченка, Афанасьєва і Солошенка. Наразі у Мін'юсту РФ є 30 днів для того, щоб дати відповідь.

Про це в ефірі "5 каналу" заявив міністр юстиції України Павло Петренко.

"Що стосується наших чотирьох громадян - Сенцова, Кольченка, Афанасьєва і Солошенка - зараз у нас з'явилася можливість застосувати конвенцію про передачу засуджених осіб, вони є нашими громадянами. Протягом кількох місяців ми відпрацьовували з родичами і адвокатами всі можливі варіанти і ризики... Я направив відповідні документи щодо передачі наших українських громадян на територію України", - зазначив він.

За словами міністра, наразі є можливість вимагати від Росії передачі лише цих 4 українців, оскільки лише по цих справах є вироки судів, які набули чинності: "По цим чотирьом є вироки судів, які набули законної сили, і вони зараз відбувають покарання в російських колоніях, тобто є можливість тоді вимагати Україні, як країні їхнього громадянства, передачі цих громадян на нашу територію. По тим, по кому є ще слідство, таких механізмів немає".

Петренко також зазначив, що для прийняття рішення в російської сторони є місяць. "Те, що російський Мін'юст відреагував, дійсно, в них є 30 днів для того, щоб прийняти рішення за наступною процедурою: якщо буде позитивне рішення, буде відповідний наказ їхнього міністра і доручення певній уповноваженій особі російського Мін'юсту передати цих українських громадян на територію України. Якщо буде негативне рішення, будемо реагувати, виходячи з того, що вони там напишуть".

Як повідомлялося, Геннадія Афанасьєва засудили до 7 років позбавлення волі нібито за підготовку терактів. За тією ж справою відбувають покарання режисер Олег Сенцов, який отримав 20 років, та активіст Олександр Кольченко, "засуджений" до 10 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-