Матіос продемонстрував передсмертне відео Грабовського

Матіос продемонстрував передсмертне відео Грабовського

Оновлено
Укрінформ
Головний військовий прокурор Анатолій Матіос продемонстрував журналістам відео, на якому викраденого та вбитого адвоката Юрія Грабовського, який захищав одного з російських спецпризначенців Александрова, змушували зробити заяву про відмову від захисту ГРУшника.

Відео було продемонстроване на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це непросте відео. Ви усі тут досвідчені журналісти і зможете дуже уважно у подальшому проаналізувати усе, що тут побачили. Тому, напевно, зможете самі вибудувати ті чи інші версії. Єдине, що можу порадити, наведу слова відомого Козьми Пруткова: "Зріте в корінь", - сказав Матіос.

За його словами, таких роликів, зроблених викрадачами, є декілька.

"Для нас у цій справі є тепер самим головним дослідити справжні мотиви цього злочину і вийти на справжніх замовників його здійснення, ким би вони не були, де б вони не були і в яких кріслах вони не сиділи б", - запевнив головний військовий прокурор. 

На відео змучений адвокат заявляє, що відмовляється від захисту, тому що вважає "неможливим у подальшому захищати його по цій справі", на запитання голосу за кадром про причину такого рішення Грабовський відповів: "Тому що я зрозумів свою помилку". 

Матіос не виключає, що э інші варіанти відеороликів за участю Грабовського, які незабаром невідомими особами будуть оприлюднені в інтернеті.

«Хочу попередити, що цілком можливо, і ми це передбачаємо, унаслідок того, що хмарні технології з кодом доступу були створені одним із убивць відразу у день вбивста, зберігалися до цього часу і зберігаються, і хтось має до них доступ, ми не виключаємо, що можуть з`явитися ще інші відеозаписи, не ініційовані до розповсюдження нами», - сказав Матіос.

За його словами, ці ролики слідчі процесуальним шляхом також здобули внаслідок доступу до хмарної технології, зареєстрованої одним з вбивць на ІТ-сервісі. «Таких відео є декілька, але те, що зараз ми вам продемонструємо, є самим важливим», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, адвокат Юрій Грабовський захищав одного з російських спецпризначенців Александрова. Про його зникнення стало відомо 5 березня. Адвокат 9 березня не з'явився на судове засідання свого клієнта, через що суд був перенесений на 15 березня. 

Але 10 березня на сторінці правозахисника у Facebook з'явився запис, що він залишив Україну не з власної волі, а з огляду на безпеку. Позначка його геолокації вказувала на Шарм-ель-Шейх.

Пізніше Шевченківський відділ поліції Приморського району Одеси відкрив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу.

20 березня Матіос заявив, що правоохоронці затримали підозрюваного в організації зникнення адвоката. 

Тіло Грабовського було знайдено 25 березня у 27 км від міста Жашків (Черкаська область).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-