Відома дисидентка Галя Аккерман презентувала у Парижі книгу про Чорнобиль

Відома дисидентка Галя Аккерман презентувала у Парижі книгу про Чорнобиль

Фото
Укрінформ
Відома радянська дисидентка, перекладач, письменниця, історик, журналіст, доктор з питань релігії Сорбонни Галя Аккерман презентувала у французькій столиці свою книгу «Перетинаючи Чорнобиль».

Презентація відбулася у польській книгарні у центрі Парижа за участю громадських та політичних діячів Франції, вчених, представників української громади та парижан, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ця книга є розповіддю про мої подорожі і мої зустрічі в Чорнобилі і на забруднених в результаті ядерної катастрофи територіях. Ці подорожі і розмови відносяться до найбільш напружених моментів мого життя», - сказала Аккерман.

Автор у процесі підготовки до написання книги зустрілася з численними вченими, художниками, письменниками, краєзнавцями та простими людьми, які, попри заборону, залишилися жити і працювати у зоні відчуження. «Діалоги і жорсткі розмови з білоруським вченим Василем Нестеренком, нобелівським лауреатом з літератури Світланою Алексієвич, поетесою Ліною Костенко, відомим фотокореспондентом Ігорем Костіним (автором відомих знімків про катастрофу) та іншими дозволили глибше усвідомити та представити катастрофу», - зазначила вона. Аккерман змалювала не лише унікальну  картину Чорнобильської катастрофи та її наслідків, а й відобразила стан депресії після розпаду Радянського Союзу, та що сталося на цій території згодом.

Аккерман також розповіла про річку Прип'ять, ліси, населені дикими тваринами, занедбаний єврейський цвинтар, про околиці найбільшої радіолокаційної станції з виявлення міжконтинентальних ракет, що працювала на увесь СРСР, ядерні смітники. Вона нагадала французам про трагедію 50 тисяч мешканців міста Прип’яті, які за кілька днів вимушені були залишити майже 20 тисяч помешкань і у стані депресії виїхати із зони катастрофи. «Колись привілейована зона, з високим рівнем зарплат, медичним обслуговуванням, щастям тисяч людей «за мить» перетворилася на пекло, і досі це місце овіяне ореолом містерії», - зазначила вона.

У рамках презентації відбулася дискусія автора з гостями, а також автограф-сесія. Гості творчого вечора цікавилися ступенем забрудненості регіону, будівництвом саркофага на АЕС, кількістю жертв (офіційних та прихованих), життям мешканців Чорнобильської зони, музеєм «Чорнобиль» у Києві, туризмом у цій зоні, мотивацією людей, що повернулися до своїх домівок навколо річки Прип’ять.

Французький професор філософії Жан-П’єр Дюпюї (є автором досліджень та книги про Чорнобиль) позитивно відгукнувся про нову книгу. За його словами, офіційні дані суттєво применшують справжню кількість людей, що загинули в результаті трагедії. «На її момент у зоні проживало 2,3 млн осіб, а загальна чисельність населення заражених територій становить понад 10 млн осіб, включаючи Україну, Білорусь та РФ. Складним є алгоритм визначення загальних жертв, сьогодні це вже більш філософське поняття, ніж суто статистичне», - зауважив вчений.

Аккерман упродовж 20 років працювала з архівами Чорнобиля і неодноразово бувала у зоні відчуження. Вона вже брала участь у написанні двох книг про Чорнобильську катастрофу, зокрема, «Мовчання Чорнобиля» (2006 р.) та «Чорнобиль, повернення до лиха» (2007 р.), а також у підготовці та проведенні найбільшої виставки про Чорнобиль у Центрі сучасної культури в Барселоні (Іспанія, 2006 р.). За словами автора, книгу «Перетинаючи Чорнобиль» буде на початку квітня презентовано в Україні, зокрема, у Києві та Харкові.

Фото: Роман Сущенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-