Антикорупційникам треба дозволити прослуховування - Шабунін

Антикорупційникам треба дозволити прослуховування - Шабунін

Укрінформ
Національному антикорупційному бюро України та Державному бюро розслідувань необхідно на законодавчому рівні надати дозвіл здійснювати функцію прослуховування у рамках слідства.

Таку думку під час медіа-сніданку в офісі РПР висловив голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Треба дати нормативне право НАБУ це робити. Тим більше, що вони мають можливість вибудувати для цього власну інфраструктуру, як і Державне бюро розслідувань. До речі, ДБР, яке займатиметься важкими кримінальними злочинами, бандитизмом, тероризмом, також не має права прослуховувати", - сказав Шабунін.

Він пояснив, що нині функцію прослуховування можуть здійснювати Служба безпеки України та Національна поліція, але фактично це робить тільки СБУ, бо поліція поки що не має технічних можливостей.

У свою чергу, виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара повідомив, що міжнародні партнери готові фінансово допомогти НАБУ з придбанням необхідної апаратури. "Тільки немає для цього у нас законодавчого права", - додав він.

Коментуючи свої враження від роботи Національного  антикорупційного бюро, голова правління Центру протидії корупції сказав: "Якщо раніше я був обережним оптимістом, то тепер стаю необережним оптимістом. Тобто, бюро працює там, де ми й не думали, що воно буде працювати".

Шабунін нагадав, що перші обвинувальні акти НАБУ передало до суду. Там, де можна було спрацювати швидко, детективи так і зробили. Але ж є формати розслідувань, які потребують багато часу. Зокрема, це робота з документами, прослідковування транзакцій, платіжок, а також складні фінансові злочини. "Бо тільки поїхати в інші країни, отримати дозволи, щоб узяти там необхідні документи - це фізично час потрібен", - додав експерт.

На його переконання, бюро було б легше розслідувати деякі справи, якби в України застосовувалася практика, коли підлеглому, який залучений до корупційних схем, пропонують здати свого керівника. "На заході це ключовий інструмент подолання корупції. В Україні він не може бути заснований НАБУ (проблема на рівні законодавства - ред.)", - зазначив Шабунін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-