Чиновники не зможуть ховати

Чиновники не зможуть ховати "нажите непосильним трудом" - директор Transparency Україна

Укрінформ
Після того, як Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) офіційно затвердить форму електронного декларування, державні чиновники змушені будуть розкривати більше інформації про своє майно, ніж їм цього хотілося б.

Про це виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара заявив у четвер  під час медіа-сніданку в офісі Реанімаційного проекту реформ (РПР), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Доходи від роботи та бізнесу, від інтелектуальної діяльності - це так і залишиться. Крім того, додається готівка. Те, що вони під подушку ховають на чорний день, те, що родичі принесли, чи просто нажили непосильним чесним трудом, треба декларувати. Можна це і не робити, але тоді буде відповідальність», - сказав Хмара.

Крім того, додав експерт, чиновники змушені будуть декларувати володіння бізнесом, як акціями та корпоративними правами, так і вказувати кінцевих бенефіціарних власників.

В е-декларації також необхідно буде включати нерухоме майно, у тому числі й незавершене будівництво. «Це важливо, бо у нас особливо на Київщині, люди часто роками живуть у палацах, які формально не уведені в експлуатацію. Особливо, якщо вони зведені у прибережній зоні, де нереально відповідно до законодавства увести в експлуатацію», - додав виконавчий директор ТІ Україна.

За його словами, державні мужі також вказуватимуть у деклараціях автомобілі, дорогі картини, годинники, коштовності. Але це за умови, що майно коштує понад 140 тисяч грн.

Так само чиновники будуть декларувати усе, що належить близьким особам, і це не обов'язково батьки, дружини або чоловіки, брати та сестри. «Йдеться про осіб, які мають спільний побут, спільне накопичення та витрачання грошей», - сказав він.

Крім того, необхідно вказувати кредити та страховки. «Видатки також декларуватимуться», - додав Хмара.

Експерт у сфері боротьби з корупцією наголосив, що ці електронні декларації НАЗК розпочне перевіряти вже цього року. І для різного рівня посадовців проводитиме різні перевірки. «Топ-посадовців обов'язково перевірять автоматично, деяких перевірятимуть за спеціальним рішенням агентства, ще 10% усіх чиновників будуть певним чином самою системою перевірені», - пояснив він.

За словами Хмари, фахівці вже мають певні напрацювання щодо уведення форми е-декларацій, але він не сумнівається, що приблизно у квітні чиновники піднімуть паніку. «По-перше, говоритимуть, що не знали про новації, а тепер вони не встигатимуть.... По-друге, стверджуватимуть, що система надзвичайно нестабільна та ненадійна, тому її треба або зробити непублічною, або скасовувати... По-третє, говоритимуть, що запропонована система є дуже складною, що не змогли навчитися нею користуватися і не було нормальної інструкції», - припустив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-