МОН пропонує змінити систему фінансування вишів

МОН пропонує змінити систему фінансування вишів

Укрінформ
Міністерство освіти та науки представило для громадського обговорення нову концепцію фінансування вищої освіти, що передбачає перехід від державного замовлення фахівців до фінансування самих ВНЗ.

Про це журналістам під час презентації концепції розповіла перший заступник міністра освіти та науки Інна Совсун, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми пропонуємо відійти від поняття державного замовлення, а перейти до поняття державного фінансування закладів вищої освіти. Ідея основна така, що йдеться радше про механізм розподілу грошей між університетами", - сказала Совсун.

За її словами, механізм передбачатиме чіткі критерії. Перш за все, кожен ВНЗ буде гарантовано отримувати 80% фінансування від показників минулого року. Ця частка, згідно з концепцією, розраховується у вигляді частки від видатків Держбюджету на поточний рік окремою статею. 20% передбачається фінансувати за декількома крітеріями, серед яких кількість студентів із найвищими балами ЗНО, які обрали той чи інший виш та були зараховані до нього на бюджетну форму навчання, рівень науково-дослідної роботи ВИШу, рівень публікацій, відсоток працевлаштованих випускників, а також частки коштів, залучених самими ВИШами на наукові дослідження.

"У багатьох країнах для того, щоб стимулювати університети залучати кошти, держава пропонує на кожен євро залучених коштів давати ще 1 євро. Це стимулює університети шукати кошти", - зазначила Совсун.  

Крім того, пропонується створити соціальний фонд, з якого будуть виплачуватися стипендії. У цьому фонді будуть передбачені витрати окремо як на академічні, так і на соціальні стипендії, соціальне забезпечення окремих категорій студентів, витрати для надання пільгових державних кредитів на проживання та соціально-побутові потреби, витрати на утримання гуртожитків.

Також МОН пропонує створити окремо фонд розвитку вищої освіти. Як повідомила Совсун, з цього фонду кошти будуть спрямовуватися на капітальні інвестиції або проекти розвитку вишів.

Державне фінансування зможуть отримати і приватні ВНЗ у тому випадку, якщо їх оберуть студенти з числа тих, хто набрав найвищі бали з ЗНО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-