Університетам доведеться боротися за держзамовлення - МОН

Університетам доведеться боротися за держзамовлення - МОН

Укрінформ
Державне замовлення розподілятиметься між вишами на конкурсній основі.

Про це під час виступу на форумі "Європейські освітні ініціативи" у вівторок сказав голова департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки Олег Шаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми реалізуємо в повному обсязі статтю закону України "Про вищу освіту", яка передбачає фактично конкурсний варіант розміщення державного замовлення. Тобто по кожній спеціальності формуватиметься певний обсяг державного замовлення у національному масштабі. І надалі ці місця державного замовлення будуть розподілятися між ВНЗ. Ці місця підуть у ті навчальні заклади, куди напишуть заяви та нададуть їм найвищий пріоритет найкращі вступники, які мають найвищий бал із зовнішнього незалежного оцінювання", - сказав Шаров.

Він повідомив, що з деяких спеціальностей на сьогодні державне замовлення перевищує кількість абітурієнтів, що вступають за контрактом. Зокрема це стосується IT-спеціальностей.

"Обсяг державного замовлення (на IT-спеціальності. - Ред) два роки поспіль був 9,5 тис., обсяг контрактних студентів скоротився з 4,5 тис. до 3,5 тис. Це пряма ознака насиченості обсягів державного замовлення в цій галузі", - наголосив Шаров.

Він зазначив, що в питанні підготовки університетами спеціалістів за державний кошт велику роль відіграє і демографічний чинник - щороку в Україні зменшується кількість випускників шкіл і відповідно тих, хто вступає до ВНЗ. 

«8 років тому студентів в Україні було 2 млн 800 тисяч. Нині близько 1 млн 600 тисяч. На ту кількість вишів, факультетів та кафедр, які були в 2008 році, їх уже не вистачає. І, на жаль, ще кілька років студентів буде все менше», - сказав Шаров.

За його словами, тільки у 2024 році кількість випускників шкіл дорівнюватиме показникам 2012 року, і далі не буде збільшуватися. Тому виші повинні вже тепер подбати про те, щоб зацікавити майбутніх абітурієнтів, зокрема розробляти нові навчальні програми, підвищувати кваліфікацію викладачів.

"Добре підготувати більшість студентів можна тільки у великих університетах, де є конкуренція між студентами на достатньому рівні, велика кількість викладачів, де є можливість викладачам займатися науковою діяльністю. Вища освіта підніметься тоді, коли стане конкурентоспроможною. Нічого іншого, окрім розвитку конкурентоспроможності, ми нашій освіті запропонувати не можемо", - сказав Шаров.

Нагадаємо, що з 2015 року Міністерство освіти та науки при вступі до вишів на бюджет запровадило принцип пріоритетності: абітурієнт може подати 15 заяв до ВНЗ і має визначити пріоритетність кожної. Згідно з кількістю балів ЗНО та визначеними пріоритетами відбувається автоматичний розподіл заяв абітурієнтів та визначається найкращий можливий для вступника варіант вступу на бюджетне місце. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-