Хвороби суддів припиняться, коли роз'їдуться свідки - адвокат Клиха

Хвороби суддів припиняться, коли роз'їдуться свідки - адвокат Клиха

Ексклюзив
Укрінформ
Судове засідання у справі українських політв'язнів Миколи Карпюка і Станіслава Клиха відкладено у зв'язку з хворобою головуючого судді Вахіта Ісмаїлова і його помічниці якраз тоді, коли з України приїхала велика група свідків захисту.

Про це розповіла в ексклюзивному коментарі Укрінформу адвокат Станіслава Клиха Марина Дубровіна.

«Це звичайна практика на нашому процесі. Нічого нового в тому, що сьогоднішнє засідання скасоване, для нас немає. За винятком того, що сьогодні ми були готові надати багато свідків захисту. Люди їхали здалека, забезпечувалася їхня безпека. А тут така дивна поведінка», - пояснює Дубровіна.

За її словами, було заявлено, що захворіли і головуючий суддя Вахіт Ісмаїлов і його помічниця. Більше того, коли адвокати звернулися з проханням підписати повістки до суду для наступної групи свідків захисту, які мешкають в Україні (вони потрібні для отримання судового імунітету українським громадянам), заступник голови Верховного суду Чечні гарячково шукав телефон судді Ісмаїлова і довго не міг його знайти.

Додзвонитися Ісмаїлову вдалося лише через деякий час. Той сказав, що у нього лікування на один місяць, але, нібито, він постарається вийти на роботу швидше. Адвокат висловила обережне припущення, що хвороби суддів на процесі Карпюка-Клиха припиняться після того, як свідки захисту роз'їдуться, повернуться до України.

Нагадаємо, на судових засіданнях 14 і 15 березня, нині скасованих, повинні були опитуватися свідки захисту. Зокрема, спеціально для цього на суд з України приїхала 72-річна мама Клиха і його двоюрідний брат, а також двоє рідних братів Карпюка і українська правозахисниця Марія Томак.

Російське обвинувачення ставить у провину Карпюку і Клиху вбивство 30 військовослужбовців і замах на життя ще 15 солдатів, які вони нібито вчинили у складі загону «Вікінг» з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995 року у  Грозному. Під час слідства до двох українців довго не допускали адвокатів, консула, їх піддавали тортурам. «Меморіал» визнав обох політв'язнями.

Повністю інтерв'ю з Мариною Дубровіною читайте незабаром на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-