Україна майже нічого не зробила, щоб повернути

Україна майже нічого не зробила, щоб повернути "мільярди Януковича" - TI

Укрінформ
Громадська організація Transparency International закликає українські органи влади до повного розслідування корупційних злочинів колишнього Президента України Віктора Януковича, а також до здійснення правосуддя по відношенню до нього.

Про це йдеться на сайті Transparency International Україна

«На другу річницю втечі з країни колишнього Президента України Віктора Януковича Transparency International закликає українські органи влади до повного розслідування корупційних злочинів колишнього Президента, здійснення правосуддя по відношенню до нього та докладання зусиль із повернення мільярдів крадених євро», - йдеться у повідомленні.

Міжнародна антикорупційна група та її представництва в Україні, Росії та Великій Британії також закликали Європейський Союз до утримання санкцій, накладених на Януковича та його найближче оточення.

 «З моменту втечі Януковича до Росії в Україні майже нічого не було зроблено, аби розслідувати серйозні численні звинувачення в елітарній корупції щодо колишнього Президента та його поплічників», - зазначив керівник Правління ТІ Україна Андрій Марусов.

Як зазначають у Transparency, Російська Федерація відіграє значну роль у тому, що Янукович лишається непокараним, оскільки відмовляється від його екстрадиції в Україну. Росія посилається на поточну політичну ситуацію та зазначає, що не може видати його Україні, оскільки він отримав російське громадянство.

Утім, згідно з конвенцією Організації Об'єднаних Націй проти корупції, яку Росія підписала та ратифікувала у 2003 році, усі підписанти зобов'язані приймати матеріали правоохоронних органів країн-учасниць. За Конвенцією, Росія має провести розслідування щодо Януковича за своїм законодавством. Саме тому Transparency International закликає російські органи влади до співпраці з українськими у питанні покарання Януковича незалежно від його громадянства.

Окрім того, Transparency International закликає Європейський Союз поновити та посилити політичні й економічні санкції проти старої команди Януковича. Простіше кажучи, країни ЄС не повинні дозволяти політикам із близького корупційного оточення Януковича перетинати їхні кордони. ТІ закликає бойкотувати їхні бізнеси та не підписувати з ними контрактів.

Transparency International підтримує ініціативу Української медіа варти, яка закликає рекламодавців (державні органи, юридичних та приватних осіб) бойкотувати медіа (компанії, що належать Українському медіа холдингу, канал 112 та Тоніс), що належать бізнес-партнерам Януковича (Сергій Курченко, Віталій Захарченко, Сергій Арбузов).

«Після втечі Януковича Велика Британія була причетна до відмивання статків ряду осіб, пов'язаних із його корумпованим режимом. Британські органи влади мають бути більш уважними у пошуку вкрадених статків та безпідставних багатств, а це потребує активної підтримки їхніх колег в Україні. Водночас, Велика Британія потребує системних реформ, зокрема, що стосується власності на заморських територіях, аби убезпечитися від таких прецедентів у майбутньому. Прем'єр-міністр Девід Кемерон правильно зазначив, що Велика Британія не повинна ставати райським куточком для брудних грошей, і прийдешній Міжнародний антикорупційний саміт, що відбудеться в Лондоні, - це чудова можливість розпочати цей процес. Минуло два роки, та ми не можемо дозволити Януковичу і його поплічникам вийти сухими з води. ТІ Британія підтримує українське представництво ТІ та закликає британські органи влади до дії», - заявив виконавчий директор Transparency International Британія Роберт Баррінтон.

Transparency International Росія підтримуватиме ТІ Україну у викриванні статків Януковича в Росії. «Ми підозрюємо, що його маєток у Межигір'ї - це лише вершина айсберга. Ми маємо намір знайти інші шматки його багатств у Росії і зробимо все можливе, аби ні Москва, ні Ростов не служили прихистком для колишніх диктаторів, таких як Янукович», - сказав виконавчий директор ТІ Росія Антон Помінов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-