Олександр Сєнкевич, мер Миколаєва
У мене не буде "договорняків", і красти я не дам
Інтерв'ю 23.12.2015 10:00

- Обов'язково. Приблизно у 2-3 рази. У людини має бути мотивація. Якщо людина працює добре, а отримує мало, то починає погано працювати. Якщо на неї тиснутимеш, вона піде. Прийде інша, часто - не фахівець, і все почнеться спочатку.

- Ви маєте намір запросити на посаду першого заступника людину з іншого регіону України. Як мотивуватимете її? Адже потрібне житло, відповідна зарплата, яка спонукала б залишити посаду і місце проживання.

- Так, я збираюся це зробити. Уже є три кандидати - всі не місцеві. З житлом якось вирішуватимемо, та й інші питання також. Треба розуміти, що чиновник - це місія. Тут великих грошей легально не заробиш. А красти я не дам. Той, хто сюди прийде, має робити усвідомлений вибір. Повірте, що такі люди є.

- Вже зараз видно, що найбільша фракція у міськраді - "Опоблок" (26 мандатів з 54) - намагатиметься розхитати ситуацію і виставити вас у не найкращому світлі. Як ви будете з ними знаходити спільну мову?

- Я не збираюся приймати незаконні рішення, або ті, які будуть мене компрометувати. Якщо вони заважатимуть працювати, то шкодитимуть не лише мені, а й миколаївцям. Ми зробимо нашу роботу абсолютно прозорою і доступною, щоб кожен городянин знав, що тут відбувається. У мене не буде ніяких "договорняків". Якщо будуть проблеми, ми залучатимемо громадськість і проситимемо у неї допомоги.

Доказ того, що у Миколаєві переважають патріотичні настрої - моє обрання міським головою

- Ви сказали, що у Миколаєві немає сепаратистів. На чому грунтується така впевненість?

- Я переконаний, що якщо і є певні сепаратистські настрої серед населення, то вони такі нікчемні й малі, що на них не варто звертати увагу. Цим питанням мають займатися спецслужби, що вони і роблять. А доказ того, що у Миколаєві переважають патріотичні настрої - моє обрання міським головою.

- У своїх передвиборних дебатах ви казали, що декомунізація - не є першою у порядку денному ваших завдань на посту мера. Як ви взагалі ставитеся до цього питання?

Для того, щоб викорінити "совок" із голів, треба прибрати його і з назв вулиць

- Є закон, його треба виконувати, і я це зроблю. Зараз цим питанням ми займаємося предметно. Працює спеціальна комісія, широко залучена громадськість. Так, я вважаю, що питання перейменування вулиць не першочергове. Але для того, щоб викорінити "совок" із голів, треба прибрати його і з назв вулиць.

- Миколаїв донедавна мав імідж кримінального міста. Цьому, свого часу, посприяли справи Оксани Макар, "врадіївських гвалтівників" та інші. Як ви розвінчуватимете цю сумнівну "славу"?

- Кримінал - це соціальні наслідки економічних явищ. Якщо у людей нема роботи й інших доходів, а їсти і пити їм хочеться, то вони йдуть грабувати і вбивати. Народ треба, образно кажучи, нагодувати, створити робочі місця, тоді він перестане бути сердитим. Отож я маю намір предметно займатися питанням створення робочих місць. Для цього потрібні інвестиції. Інвесторів цікавлять прозорі умови ведення бізнесу, а це я можу їм забезпечити. Отож невдовзі проведемо у Миколаєві масштабний інвестфорум. Я особисто скрізь їздитиму і шукатиму інвесторів.

Я завжди говорив, що у Миколаєві дуже хороший робочий потенціал. Тут є багато гарних фахівців і ще більше тих, хто готовий ними стати. Людям треба дати роботу.

- Одна з ваших перших заяв на посту мера стосувалася реприватизації кількох великих підприємств, зокрема, ЧСЗ (Чорноморський суднобудівний завод), який, як відомо, належить олігарху Новинському? Як ви думаєте це зробити, адже, наразі, це виглядає дещо популістським рішенням?

- Я, звичайно, не можу скасувати приватизацію чи забрати завод. Але я можу ініціювати ці питання перед Кабміном, Верховною Радою і робитиму це наполегливо. Адже власник підприємства не платить податки за землю, якою користується, не вирішує інші питання. Хоч я розумію, що реприватизація - це погано, бо лякає інвестора. Але моє завдання, як мера, щоб бізнес платив податки і наповнював бюджет.

- Розкажіть трохи про свою родину.

- Батько пішов від нас, коли мені було 6 років. Мама, нині вже покійна, виховувала нас із молодшим братом сама. Вона 35 років працювала в міліції. Я маю дві вищі освіти за спеціальністю інженер-програміст. Працював у різних фірмах, викладав у комп'ютерній академії, потім створив власний ІТ-бізнес.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-