Чалий: Ми пам'ятаємо жертв Голодомору й тих, хто чинив цей геноцид

Чалий: Ми пам'ятаємо жертв Голодомору й тих, хто чинив цей геноцид

Укрінформ
Пам'ятник жертвам Голодомору в Україні 1932-33 років, який буде відкрито в суботу в центрі американської столиці, нагадуватиме всьому світу не тільки про страшну трагедію українського народу, але й про тих, хто намагався його фізично знищити.

На цьому наголосив Посол України в США Валерій Чалий під час презентації тематичної виставки по Голодомору на центральному залізничному вокзалі Вашингтона, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Ми не прагнемо сатисфакції (від визнання Голодомору у світі як геноциду – ред.), ми хочемо нагадати всім, що ніхто не забутий. І ті, хто це зробив – не забутий. Особливо зараз, коли Україна перебуває під агресією, коли окупований Крим, ми демонструємо всім, що пам'ятаємо історію", - зауважив український дипломат.

Він підкреслив, що трагічні події 1932-33 рр. "створили проблеми на багато років вперед для того, щоб українська нація розвивалась достатньо швидко".

На прохання журналістів посол пояснив, чому відкриття пам'ятника в Вашингтоні відбувається на кілька тижнів раніше, ніж встановлена в Україні дата вшанування сумних подій Голодомору. Так, за його словами, дату обирала українська громада в США, й, очевидно, "зробила це не просто так".

"7 листопада – це ще річниця того дня, коли по суті постав Радянський Союз, я маю на увазі більшовицьку революцію. Тоді це повернуло історію, й наслідком цих подій став, у тому числі, Голодомор 1932-33 років", - зазначив дипломат.

Тому, за його словами, символічно, що саме в цей день вчергове руйнуються старі міфи радянської імперії та розкривається правдивий погляд на історію України.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу в Вашингтоні відбудеться історичне відкриття меморіалу "Поле пшениці", присвяченого мільйонам українців, які загинули насильницькою смертю від голоду в 1932-1933 рр., організованого радянським режимом Йосипа Сталіна. Пам'ятник розташовуватиметься в людному місці столиці - Columbus Circle, біля центрального залізничного вокзалу.

Очікується, що на церемонії відкриття будуть присутні тисячі людей, у тому числі, представники американської, української та інших національних громад, влади США, українських і зарубіжних дипломатів та журналістів. Офіційну українську делегацію на цій події очолюватиме дружина Президента України Марина Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-