Польща значно збільшила видачу багаторічних віз для українців - ЗМІ

Польща значно збільшила видачу багаторічних віз для українців - ЗМІ

Укрінформ
Під тиском запитів польських депутатів МЗС Польщі змінило свою політику і затвердило рішення щодо видачі по можливості більшої кількості віз на 2-5 років для українців.

Про це пише у статті для ZN.UA координатор кампанії "П'ятирічні візи для українців і білорусів" Якуб Логінов.

"Дії дали відчутний результат у вигляді динамічного збільшення кількості багаторічних Шенген-віз. У період з січня по червень 2015 р. в Україні видали 201 218 Шенген-віз типу "С", з них багаторічних віз (строком на 2-5 років) - 91 256, що становить 45% всіх виданих віз "С". За цей же період 2014 р. цей відсоток становив 44% (тоді як у минулі роки, до 2013 - всього десять з невеликим відсотків)", - пише автор.

Логінов зазначає, що видача п'ятирічних віз - єдиний надійний спосіб скоротити черги в європейські консульства і візові центри. Українці найчастіше подають документи на візу саме у консульства та візові центри Польщі, і саме в Польщу найчастіше хочуть приїхати на навчання, роботу або просто як туристи або з діловим візитом.

Кількість візових заяв у кілька разів більше, ніж пропускна здатність польських консульств і візових центрів. І якщо б Польща і надалі видавала переважно короткострокові візи строком до одного року, як це було до 2013 р., жодні організаційні зміни не вирішили би проблему черг.

Фактом є те, що Польща таки покінчила з практикою штучної статистики, і тепер МЗС ставить на перше місце не загальну кількість виданих віз, а відсоток віз терміном дії 2-5 років: "У 2014 р. таких віз було 44%, у першій половині 2015р. - 45%, в 2016 р., можливо, вдасться перейти показник 50%, а ще в 2013 р. це було трохи більше десятка відсотків".

П'ятирічна віза, видана у грудні 2015 р., буде означати, що її власник, ймовірно, вже ніколи в житті не буде морочитися з візовими формальностями. Адже термін такої візи закінчиться під кінець 2020 р., а тоді, сподіваємося, безвізовий режим уже почне працювати", - констатує автор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-