Звільнений Донбас. Як убезпечити Україну від реваншу сепаратизму?

Звільнений Донбас. Як убезпечити Україну від реваншу сепаратизму?

Укрінформ
26 вересня 9.30 - Звільнений Донбас: загроза реваншу сепаратистів

Організатори: Міністерство інформаційної політики України; ГО "Українська ініціатива", ГО "Таврійська гуманітарна платформа"; Науково-дослідний інституту українознавства.

Учасники: Юрій Косенко - голова правління ГО "Українська ініціатива"; Вікторія Бак -  голова ГО "Бахмутський центр гуманної педагогіки"; Андрій Іванець - голова ГО "Таврійська гуманітарна платформа"; Дмитро Ткаченко - радник міністра інформаційної політики України з питань інформаційної реінтеграції Донбасу; Світлана Кравченко - член правління ГО "Бахмут український"; Віктор Зіпір - член обласної громадської ради Донецької області; Олена Василенко - повноважний представник ГО "Українська ініціатива" в Донецькій області.

До участі запрошено: представників експертного середовища, громадських активістів з Донбасу та інших регіонів України, представників державних органів та установ.

Коротко. Захід проводиться задля інформування громадськості та органів влади про заявлену проблему, пошуку механізмів її вирішення, налагодження тіснішої взаємодії між громадськими активістами та державою, з метою недопущення реваншу сепаратистів і посилення культурно-просвітницької та національно-патріотичної діяльності на теренах Донбасу.

Зважаючи на розвиток ситуації на підконтрольній Україні території Донбасу, можна дійти висновку про те, що загроза реваншу сепаратистських сил та їхніх прихильників є реальною. Місцеве патріотично налаштоване громадянське суспільство дедалі більше занурюється у стан зневіри та внутрішньої кризи, дедалі більше активізуються приховані прибічники «русского мира». Усе це становить велику загрозу для Української державності, прав та свобод громадян України та потребує пильної уваги і дій з боку державних органів та суспільства.

Підсумкові матеріали:

Активісти закликають посилити культурно-просвітницьку діяльність на території Донбасу

Проукраїнські громадські активісти з Донбасу та інших регіонів України, представники державних органів та установ і експерти закликають центральні органи влади розглянути пропозиції щодо посилення культурно-просвітницької та національно-патріотичної діяльності на теренах Донбасу.

Про це сказав голова правління громадської організації "Українська ініціатива" Юрій Косенко під час круглого столу в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства. 

"Є пропозиції зокрема і до Міністерства інформаційної політики - це вимога якомога швидшого припинення мовлення сепаратиських російських телеканалів на території Донбасу. Сприяння створенню мережі українських книгарень в містах регіону, оскільки попит на україномовні книжки не вдовольняється", - сказав Косенко.

Він також зазначив, що серед інших побажань є сприяння проведенню лекторіїв на теми, які можуть бути корисними в сприянні зміцненню української ідентичності регіону. Також одною з пропозицій активістів є створення представництв органів центрального апарату міністерств в регіоні для безпосереднього спілкування з громадою, що допоможе зменшити бюрократичну тяганину та краще доносити свою позицію.

Косенко наголосив, що проханням до Міністерства культури є оновлення кадрів та очищення керівництва закладів культури, реалізація оновлення експозицій місцевих музеїв, активна культурно-просвітницька діяльність з метою викриття злочинної сутності комунізму, кадрове очищення у закладах освіти, контроль за українською мовою в номінально українських школах, налагодження систематичних культурно-просвітницьких заходів і організація систематичних культурних обмінів між учнями і студентами Донецької та Луганської областей та інших регіонів України.

У свою чергу присутній на прес-конференції радник міністра інформаційної політики України з питань інформаційної реінтеграції Донбасу Дмитро Ткаченко наголосив, що "ми маємо боротися не лише національну ідентичність, ми маємо ще й боротися за громадянську ідентичність, адже національна ідентичність - це дискурс визвольних змагань". "Зараз наше завдання більше - ми маємо відчути себе не тільки українцями, але й громадянами цієї країни, які впливають на рішення держави тощо", - сказав Ткаченко.

Наприкінці круглого столу організатори пообіцяли сформовані в резолюції побажання передати органам центральної влади.

 Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-