Крим - 2 роки окупації: підсумки та перспективи

Крим - 2 роки окупації: підсумки та перспективи

Укрінформ
29 березня о 10.00 круглий стіл на тему: "Крим - 2 роки окупації: підсумки та перспективи"

Організатори: Центр суспільних досліджень "Український меридіан", Рада зовнішньої політики "Українська призма" під патронатом Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Учасники: Наріман Устаєв - голова Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та міста Севастополя; Дмитро Левусь - директор Центру суспільних досліджень "Український меридіан" (група "Криза механізмів безпеки"); Генадій Масак - голова правління Ради зовнішньої політики "Українська призма"; Олексій Турган - заступник директор Центру суспільних досліджень "Український меридіан" (група "Криза механізмів безпеки"); Борис Захаров - керівник адвокаційного центру Українського Гельсінського Союзу з прав людини;  Ганна Тимчук - керівник Центру військово-політичних досліджень (група "Криза механізмів безпеки"); Олег Лісний - віце-президент Аналітичного центру "Політика" (група "Криза механізмів безпеки") та інші.

Підсумкові матеріали:

Санкції щодо Криму треба продовжувати, але варто пам'ятати, що РФ добровільне не піде - експерти

Практику застосування міжнародним співтовариством політико-економічних санкцій  щодо суб'єктів кримської економіки, російських агентів, що діють у Криму, та персональних санкцій до осіб, причетних до «переходу» Криму з українського правового поля у неправове  російське треба продовжувати.

Таку думку на засіданні круглого столу в Укрінформі висловив голова Державної служби України з питань Автономної Республіки Крим та м. Севастополя Наріман Устаєв, повідомляє кореспондент агентства.

«Є санкційний механізм, використання повного пакету санкцій. Україна має до цього приєднатися у повному обсязі. Ми говоримо про можливе посилення цих санкцій, залежно від того, яким чином буде розвиватися наша територія, відносини України з тимчасово окупованою територією. Від того, в якому обсязі ще будуть порушувати права наших громадян», - сказав Устаєв.

На його переконання, цей спосіб тиску на РФ є більш ефективним, ніж позиція активно налаштованих людей щодо повернення півострова Україні.

Водночас голова Держслужби з питань АРК вважає, що влада має зараз зосередити увагу також на інформаційній політиці щодо окупованих територій. «Вона має бути спрямована як усередині країні, де ми маємо чітко говорити громадянам, що повернення Криму - це фактично забезпечення майбутнього нашої держави. Маємо інформувати людей, які проживають у Криму, про кроки України на шляху повернення АРК, і навіть про те, що дійсно відбувається на території Російської Федерації, не те, що вони можуть побачити на російських центральних каналах», - додав він.

Устаєв також вважає, що зусилля необхідно зосередити й на інформування зовнішніх партнерів України, на виваженій державницькій політиці щодо тимчасово окупованих територій.

Як зазначив експерт з інформаційної безпеки Центру військово-політичних досліджень В'ячеслав Гусаров, Крим став об'єктом інформаційної війни Росії не два роки тому, а з  початку незалежності України. Ще у 90-х роках з вуст відомих російських політиків лунали заяви про те, що Крим є частиною РФ, а згодом й про те, що кримчани бажають стати громадянами Росії.

«Крим зараз знаходиться в інформаційному коконі. Там заблоковані майже всі українські ЗМІ, натомість спрямовано інформаційний потік Російської Федерації», - сказав він.

Експерт наголосив, що ситуацію необхідно змінювати, оскільки зараз на півострові намагаються своїми новинами підштовхнути кримчан до думки, що Україна ніяк не може впливати на ситуацію. «Створюється також аура для того, щоб і аудиторія заходу, східних країн побачила те, що в Криму начебто справді є влада, ілюзія, що там люди живуть і посміхаються», - додав Гусаров.

За його словами, а АРК формуються майданчики для медіа з проросійською ідеологією. Туди великим групами їздять російські журналісти, створюються філіали російських ЗМІ.

«Припинено мовлення раніше наявних каналів шляхом визнання їхніх ліцензій недійсними», - додав експерт

На думку економічного експерта благодійного фонду «Майдан закордонних справ» Юрія Смелянського, якщо Україна бажає повернути собі Крим, то у першу чергу, ми самі маємо бути обережними у своїх висловлюваннях та термінах. «Держава-окупант ухвалює законодавче рішення, в якому прописує, що ця територія анексована. Якщо ми починаємо говорити про анексію, то визнаємо, що це рішення окупанта було правильним. Якщо ж ми боремося за те, щоб територія Криму повернулася до України, то про яку анексію йдеться? Мова йде про окупацію...З такою логікою він, на жаль , не повернеться ніколи», - сказав фахівець.

Він закликав здійснювати логічні та виважені кроки по відновленню територіальної цілісності України, які матимуть стратегічний характер.

Ніколи, додав Смелянський, не буде так, щоб окупант пішов із захопленої ним території лише через вплив дипломатичних структур. «Тільки коли Збройні сили України захоплять цю територію і забезпечать нашій владі відновлення там правового поля України. Все. Крапка. Інших варіантів відновлення правового поля на території, захопленій ворогом, у світі не існує», - переконаний він

Відео заходу:

Фото тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-