Конституційні зміни щодо правосуддя: думка громадян та позиція експертів

Конституційні зміни щодо правосуддя: думка громадян та позиція експертів

Укрінформ
29 січня о 10.00 відбувся "круглий стіл" на тему: "Конституційні зміни щодо правосуддя: думка громадян та позиція експертів". (Зала 2)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатор: Центр політико-правових реформ.

Учасники: Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Роман Куйбіда - заступник Голови Правління Центру політико-правових реформ; Юлія Кириченко - керівник проектів Центру політико-правових реформ; Олександр Банчук - член Правління Центру політико-правових реформ; Джон Каббон - стратегічний радник з питань судової реформи, Консультативна Місія Європейського Союзу; Ольга Решетова - програмний менеджер проекту «UNITER»; Олександр Бірюков - радник юридичної групи LCF.

Підсумкові матеріали:

В Україні низька обізнаність громадян зі змістом Конституції - опитування

В Україні доволі низька обізнаність громадян зі змістом Основного закону України - Конституції.

Про це повідомила у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі голова Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна, оприлюднюючи дані загальнонаціонального опитування населення, яке було проведено з 15 по 25 грудня в 110 населених пунктах країни.

«Половина населення взагалі не читала текст Конституції, а близько третини читали лише її окремі підрозділи. Половина опитаних знає, що згідно з Конституцією носієм суверенітету та джерелом влади в країні є народ України, тоді як 29% вважає, що таким суб'єктом є Президент», - сказала Бекешкіна.

Водночас вона зауважила, що українці в порівнянні з росіянами, які проводили подібне дослідження, правильно відповіли на запитання, хто є суб'єктом влади в країні.

Бекешкіна зазначила, що ці статті звучать однаково в Конституціях РФ і України, де написано, що основним джерелом влади є народ. «Ми порівняли відповіді і з'ясували, що переважна більшість росіян вважають, що основним джерелом влади є президент, а в Україні - що народ», - сказала Бекешкіна.

За її словами, серед більшості опитаних (88 %) зберігається переконання, що вищі органи державної влади та посадовці постійно або час від часу порушують Конституцію. При цьому переважна більшість опитаних (74 %) вважають, що порушення Конституції є неприпустимим за будь-яких умов.

Досить невелика частка населення знає про плани внесення змін до Конституції. «Лише 10% опитаних добре знають про це, тоді як 47% мають обмежену інформацію, а 42% - нічого про це не знають», - сказала Бекешкіна.

Голова Фонду також зауважила, що більшість населення (67 %) вважають, що Конституцію необхідно змінювати, лише кожен 10-ий опитаний не бачить потреби у зміні Конституції.

Бекешкіна зазначила, що переважна більшість населення вважає, що розробляти зміни до Конституції має якийсь спеціальний незалежний орган, до складу якого увійдуть представники різних гілок влади та незалежні експерти. Довірити цю справу органам, пов'язаним із Верховною Радою або Президентом, готові лише 10% респондентів.

Абсолютна більшість українців підтримує необхідність проведення судової реформи - опитування

Необхідність проведення судової реформи в Україні підтримує абсолютна більшість українських громадян.

Про це повідомила сьогодні в Укрінформі, оприлюднюючи загальнонаціональне опитування, директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучерева» Ірина Бекешкіна.

«Необхідність проведення судової реформи в Україні підтримує 80% українських громадян, причому 48% вважають, що ця реформа є одним із найбільш нагальних завдань і має розпочинатися якнайшвидше», - сказала Бекешкіна.

За її словами, лише 8% населення довіряють  судам, тоді як не довіряють - 80%.

Абсолютна більшість населення переконана, що в українських судах є поширеною корупція (85%). Крім того, за словами Бекешкіної, більшість респондентів вважають, що має місце залежність суддів від політиків та олігархів.

Найбільш значимим чинником, що негативно впливає на рівень довіри до судів в Україні, більшість населення вважає саме поширеність корупції в судах -  66%. Інші чинники називаються значно рідше, підкреслила експерт.

Бекешкіна повідомила, що було проведене опитування і щодо конкретних напрямків змін в судовій системі. З цього приводу вона зауважила, що в суспільстві немає домінуючої думки. Водночас зауважила, що найчастіше згадувались варіанти позбавлення суддів недоторканості та привілеїв. Таку ідею підтримали 32% опитаних. Окрім того, населення підтримує такі варіанти дії, як перевірка суддів на детекторі брехні - 29%.

Щодо способів призначення суддів, то найбільшу підтримку має ідея спеціально створеного для цього незалежного від інших гілок влади органу, членами якого були б судді і представники громадськості.

«Ідея довічного призначення суддів на посаду в українському суспільстві підтримки не знаходить - за це виступають лише 2% населення. Більшість громадян вважають, що судді мають призначатися на термін до п'яти років або на термін до одного року, а згодом в разі відсутності порушень і нарікань до досягнення пенсійного віку», - сказала Бекешкіна.

Вона також зауважила, що стабільною залишається недовіра до прокуратури. 76% населення  не довіряють цьому органу та до суддів, зокрема, Конституційного (70%) не довіряють цьому органу.

Така недовіра є результатом неефективної роботи цих органів.

На прес-конференції також повідомили, що більшість населення переконана, що Верховна Рада повинна здійснювати загальний контроль над роботою Генерального прокурора. Адже, 62% опитаних виступають за збереження можливості висловлювання Верховної Ради недовіри цьому посадовцю, тоді як за його незалежність від парламенту висловились лише 19% опитуваних, йшлося на прес-конференції.

Бекешкіна вважає, що зараз проводити референдум стосовно змін до Конституції не доцільно

Голова Фонду демократичних ініціатив Ірина Бекешкіна вважає, що наразі проводити референдум щодо змін до Конституції недоцільно.

Про це вона сказала на прес-конференції в Укрінформі після оприлюднення загальнонаціонального опитування, згідно з яким половина населення України взагалі не читала текст Конституції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На мою особисту думку, недоцільно зараз проводити цей референдум», - сказала Бекешкіна, відповідаючи на запитання журналістів.

Водночас вона зауважила, що є варіант, коли можна винести на референдум не Конституцію загалом, а окремі найбільш резонансні зміни, які вносять в Конституцію.

«Але як соціолог хочу застерегти, що дуже часто люди відповідають так, як ставлять їм питання. В соцопитуваннях ми намагаємося так поставити питання, щоб там не було підштовхування до певної відповіді, а на референдумі питання дуже часто ставиться не нейтрально», - пояснила Бекешкіна.

Як приклад вона навела можливе питання стосовно того, чи готові українці заради миру погодитися на деякі особливості місцевого самоврядування на Донбасі. Бекешкіна переконана, що люди скажуть - так. Але якщо спитати, чи згодні ви на особливий статус на Донбасі, який обмежує вплив України на цій території, люди однозначно скажуть - ні. «Але це одне й те ж», - додала соціолог.

Нагадаємо, що 24 січня Прем'єр-міністр України в зверненні до народу закликав провести в 2016 році референдум щодо нового проекту Конституції. Яценюк заявив, що ніхто крім народу України не має право визначати яким буде Основний закон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-