На Полтавщині планують побудувати чотири сміттєпереробні заводи

На Полтавщині планують побудувати чотири сміттєпереробні заводи

Укрінформ
У Полтавській області до кінця травня 2024 року чотири громади мають визначити ділянки для будівництва сміттєпереробних заводів.

Про це в Телеграмі повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, передає Укрінформ. 

«Міндовкілля підготувало національний проєкт розміщення сміттєпереробних заводів кластерного типу відповідно до потреб кожної області <…> Зараз готується стартовий пакет документів, який можна представити потенційним інвесторам та фінансовим установам. Ця документація має відповідати всім вимогам ЄС та міжнародних фінансових установ, які братимуть участь у співфінансуванні цього проєкту. Вже є пропозиції від декількох інвесторів щодо будівництва цих заводів. Полтавщина стане одним з пілотних регіонів», - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що сміттєпереробні підприємства планують побудувати у Полтавській, Лубенській, Кременчуцькій та Кобеляцькій громадах. До кінця травня у цих територіальних громадах мають визначити локації.

Читайте також: Уряд затвердив технічні вимоги до сміттєспалювальних заводів

Загалом заводи перероблятимуть до 500 тис. т твердих побутових відходів на рік. Для реалізації цього проєкту планують залучити близько $130 млн від міжнародних інвесторів. Міндовкілля та Полтавська ОВА спільно шукають донорів чи інвесторів, які зможуть розробити ТЕО та регіональний план управління відходами, враховуючи кластерний підхід.

Наразі в області вже затверджено технічне завдання для виготовлення техніко-економічного обґрунтування. Зараз Кременчуцька та Кобеляцька громади готують землевпорядну документацію. Лубенська запропонувала три земельні ділянки, з яких мають обрати найбільш привабливу. Полтавська громада надала пропозиції щодо використання земельної ділянки в районі Макухівського сміттєзвалища.

У міністерстві підкреслюють, що сміттєобробні заводи не планують будувати у самих населених пунктах. Вони будуть розташовані щонайменше за кілометр від житлової зони. Заводи вироблятимуть електроенергію, тому обираючи ділянку, доводиться враховувати технічну можливість передавати вироблену енергію в мережі або кінцевим споживачам.

Читайте також: Міндовкілля планує витратити €4 мільярда на проєкти з утилізації сміття

Як повідомлялося, Міндовкілля визначило понад 200 перспективних проєктів з обробки різних видів відходів по всій території України. На реалізацію цих планів, за оцінками міністерства, потрібно близько 4 млрд євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-