Вимагали «данину» з імпортерів: СБУ викрила схеми на митницях Києва і двох областей

Вимагали «данину» з імпортерів: СБУ викрила схеми на митницях Києва і двох областей

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України ліквідувала на митницях Києва, Рівненської й Одеської областей схеми вимагання хабарів від імпортерів – затримані троє високопосадовців.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Встановлено, що фігуранти обклали «даниною» українських підприємців, які займаються імпортом зарубіжної продукції на територію України.

Зокрема, у Рівному підозру отримав перший заступник начальника обласної митниці. За даними слідства, він налагодив схему систематичного вимагання хабарів за безперешкодне митне оформлення іноземних товарів.

Читайте також: Посадовця Київської митниці викрили у вимаганні хабаря від імпортера кави

У разі несплати на перевізників очікували додаткові перевірки вантажів і супровідної документації. Це призводило до штучного затягування термінів митного контролю і, як наслідок, зривало договірні зобов’язання імпортерів щодо своєчасної доставки продукції замовникам.

У Києві правоохоронці затримали «на гарячому» заступника начальника одного з митних постів столичної митниці, який здійснював регулярні побори з компаній зовнішньоекономічної діяльності.

Чиновник вимагав гроші з підприємців за нестворення штучних перешкод під час митного оформлення зарубіжних товарів. До незаконної діяльності він залучив митного брокера, який виступав посередником для ведення «переговорів» з імпортерами та передачі хабарів «на гору».

В Одеській області на корупції викрили начальника одного з митних постів. Посадовець діяв у складі створеного ним злочинного угруповання, до якого входили декілька підлеглих і митний брокер.

Читайте також: ДБР викрило багатомільйонну схему поборів з експортерів «зернового коридору»

Зловмисники вимагали від імпортерів різні суми хабарів, які залежали від обсягів та виду товарів.

Трьом чиновникам митних органів та двом їхнім спільникам оголошена підозра за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Розслідування за викритими фактами триває. Фігурантам загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, посадовця Київської митниці викрили у вимаганні хабаря від імпортера кави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-